SDA
0

"Interesi kriminalaca nisu etnički interesi"

FENA
Predstavnici Stranke demokratske akcije BiH (SDA) i Hrvatske stranke prava (HSP) BiH Đapić - Dr. Jurišić razgovarali su danas u Sarajevu o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDABiH.

Sudionici tog sastanka složili su se da je Bosni i Hercegovini neophodna korjenita reforma ustava te uspostava efikasnije i jeftinije administracije.

"Nema dvojbe da u Bosni i Hercegovini svi narodi i građani moraju biti ravnopravni na cijelom njenom teritoriju. Međutim, mora se precizno definirati pitanje etničkog interesa da bi se onemogućile zloupotrebe i blokade institucija kao što je to slučaj od potpisivanja Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Zaštita etničkih interesa ne smije biti paravan za neke lične, grupne ili kriminalne interese", rečeno je na današnjem sastanku.

Predstavnici SDABiH i HSPBiH smatraju da je prerano govoriti o zatvaranju Ureda visokog predstavnika prije okončanja ustavne reforme, koja će Bosni i Hercegovini omogućiti da funkcionira samostalno i bez blokada.

"U kontekstu uspostave efikasnije i jeftinije administracije, danas je govoreno o ukidanju institucije predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH, te prekompoziciji nadležnosti i reduciranju broja ministarstava u Vladi Federacije BiH", navodi se.

Teme današnjih razgovora bile su i najava blokada Vlade Federacije BiH, problemi u vezi s izborom gradonačelnika Mostara i druga aktualna pitanja.

Sastanku su prisustvovali predsjednik i dopredsjednici HSPBiH - dr. Zvonko Jurišić, Živko Budimir i dr. Josip Perić, te Sulejman Tihić, Asim Sarajlić, Adil Osmanović i Amir Zukić - predsjednik, zamjenik predsjednika, potpredsjednik i generalni sekretar SDA BiH.

Dogovoren je nastavak razgovora i uspostava međustranačke suradnje na lokalnom nivou.