Vadim Igorevič Kuznjecov
0

"Institucija ombudsmana ima ključnu ulogu u borbi protiv diskriminacije"

FENA
Vadim Igorevič Kuznjecov
Vadim Igorevič Kuznjecov
Institucija ombudsmana ima ključnu ulogu u borbi protiv bilo kakve vrste diskriminacije, izjavio je danas zamjenik šefa misije OSCE-a Vadim Igorevič Kuznjecov na regionalnom sastanku ombudsmana u Sarajevu.

Eliminacija diskriminacije u regionu - Uloga institucija za zaštitu ljudskih prava i modeli regionalne saradnje, bila je tema ove konferencije u organizaciji Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i uz potporu Misije OSCE-a u BiH.

„Nažalost, neravnopravnost i diskriminacija i dalje su realnost za mnoge pojedince i populacijske grupe širom regije“, kazao je Kuznjecov u uvodnom obraćanju učesnicima konferencije.

Dodao je da se zaštita od diskriminacije, kao i njeno sprečavanje, nalazi među glavnim prioritetima OSCE-a i njegove Misije u BiH, jer diskriminacija ometa realizaciju bilo kojeg neotuđivog prava, na koje svako od nas ima pravo.

Kuznjecov je istakao da je regionalna saradnja jedini način da se pravilno odgovori na realnost u kojoj živimo, posebno u svjetlu velikog broja žalbi građana, koje prevazilaze zakonodavstvo jednog teritorija, kao što su one vezane za penzije, državljanstvo i pristup socijalnom i zdravstvenom osiguranju ili imovinskim pravima.

„Ovo je izvanredna prilika za vas da razmijenite najbolja iskustva iz prakse i analizirate trendove, koji se tiču drugih, zajedničkih problema. U tom pogledu, općeprihvaćena je činjenica da je tranzicija, kroz koju su vaše države prolazile, obuhvatila i mnoga kršenja ljudskih prava, posebno onih koja spadaju u područje ekonomskih i socijalnih prava“, kazao je Kuznjecov.

On je napomenuo da poboljšana saradnja između institucija ombudsmana, koje su danas prisutne u svim ovim područjima, može jedino voditi ka jačanju mehanizama za zaštitu ljudskih prava, a što može ojačati njihovu suštinsku ulogu koju imaju u pozivanju predstavnika vlasti na odgovornost u pogledu poštivanja temeljnih ljudskih prava.

"Ta uloga je, opet, snažno povezana sa sve većim zahtjevima građana za djelotvornijim, pristupačnijim i neovisnim institucijama, bez političkih uplitanja ili utjecaja", kazao je Kuznjecov, saopćeno je iz OSCE misije za Bosnu i Hercegovinu.