BiH
9

Inspektori KUIP-a u KS prošle sedmice izdali 133 prekršajna naloga u iznosu od 128.200 KM

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U okviru pojačanih aktivnosti tržišno-turističkih i inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP-a) na području Kantona Sarajevo protekle sedmice izvršeno je ukupno 212 kontrola, prilikom kojih su, najčešće zbog neizdavanja fiskalnog računa i "rada nacrno", izdata 133 prekršajna naloga u iznosu od 128.200 KM, kazala je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

Naglasila je kako je "u izvršenim nadzorima zatečeno i 39 neprijavljenih osoba, zbog čega su prekršajni nalozi izdati poslodavcima, kao i osobama angažiranim bez ugovora o radu".

Istovremeno, u postupku nadzora koje su krajem sedmice, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, realizirali saobraćajni inspektori uz asistenciju Granične policije BiH, utvrđena su 23 prekršaja koja se odnose na prevoz putnika bez odobrenja nadležnog organa. Počiniocima prekršaja izdati su prekršajni nalozi u skladu sa Zakonom o cestovnom prevozu FBiH, kojim je za ovu vrstu prekršaja, određena novčana kazna u rasponu od 500 do 2.000 KM, kazala je Brdarić.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da se od 17. jula ove godine na području Kantona Sarajevo provode pojačani inspekcijski nadzori nad radom pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju ugostiteljsku, obrtničku, trgovačku ili uslužnu djelatnost.

Nadzore svakodnevno, u terminu od 08.00 do 02.00 sata, realiziraju tržišno-turistički i inspektori rada, s tim da je, u skladu za Zaključkom Vlade KS od 18. augusta ove godine, broj inspekcijskih timova na terenu veći, kazala je Brdarić.

Prema njenim riječima, s ciljem da usklade poslovanje u sklade s pozitivnim zakonskim propisima, inspektori ove aktivnosti nastavljaju s posebnim fokusom na subjekte koji ostvaruju velike promete, kao i povratnike u činjenju prekršaja, koji se odnose na neizdavanje računa i angažovanje radnika "nacrno".