BiH
0

Inicijativa "Jer me se tiče" obilježila Dan bijelih traka u Prijedoru

FENA
Aktivistička inicijativa "Jer me se tiče" podržala je obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka, 31. maja u Prijedoru.

Oko 400 aktivista Inicijative iz Banje Luke, Mostara, Prijedora, Zenice, Sarajeva, Tuzle i ostalih bh. gradova prisustvovalo je mirnom skupu u Prijedoru, noseći bijele trake oko ruke u znak sjećanja na sve nevino stradale civilne žrtve u proteklom ratu na području Prijedora, ali i čitave BiH.

Skup u pokretu ranije je zabranio gradonačelnik Prijedora i lokalne vlasti, uz opravdanje da "glavna gradska ulica nije mjesto pogodno za javno okupljanje".

"Na naše zadovoljstvo, odgovor na žalbu organizatorima nije dostavljen u zakonskom roku, i time smatramo da su se ispunili uvjeti da se protestna šetnja održi. "

Prijedorska policija je korektno obavljala posao i nije zaustavila protestnu šetnju.

Iz Inicijative "Jer me se tiče" saopćeno je da je taj nenasilni mirovni skup, osim odavanja počasti i sjećanja na nevino stradale građane BiH u proteklom ratu, iskorišten i za "osudu i iskazivanje neslaganja s dvodecenijskom politikom negiranja zločina i diskriminacije žrtava nesrpske nacionalnosti od lokalnih vlasti, u vezi sa zločinima počinjenim u prijedorskim logorima u kojima je zatočeno više od 30.000 ljudi, a više od 3.100 ih je ubijeno, uključujući i 103 djece."

"Ja sam tu jer smatram da je to bitno za naše društvo, da se moramo suočiti sa stradanjem žrtava iz proteklog rata. Moramo promijeniti načine sjećanja, da ne gledamo na civilne žrtve kroz etničku prizmu, nego kroz građanski princip koji gleda na sve civilne žrtve jednako i tako izgraditi pijetet prema svim civilnim žrtvama i jedan drugačiji i iskreniji pristup", izjavio je Dražen, aktivista Inicijative "Jer me se tiče” iz Banja Luke.

Iz Inicijative navode da se "prijedorske vlasti ponašaju represivno, u maniru rigidnih autoritarnih režima koji ljude smatraju potrošnom robom".

"Dok se pozivaju na partizansku prošlost i časnu borbu naših djedova, prijedorske vlasti u praksi provode ono što su radili nacistički kolaboracionisti, zabranjujući iskazivanje stava drugačijeg od njihovog i ograničavajući slobodu građana.

Mi smo, bez obzira na zabranu, prošetali Prijedorom, jer nikakav gradonačelnik ne može zaustaviti dah slobode i jednakosti, koji dolazi iz mase koja je svakim satom sve brojnija i jača", saopćeno je.

Aktivista inicijative "Jer me se tiče" Emir Hodžić kaže da taj skup šalje jasnu poruku prijedorskim vlastima, kao i općinskim vlastima drugih bh. gradova, da ne postoji ideja ili ideologija koja može opravdati zločin nad djecom i civilima.

"Mi smo danas, zajedno, bez obzira na nacionalnu i etničku pripadnost ili bilo koje drugo opredijeljenje, stali u odbranu ljudskih prava i iskazali protivljenje politički dirigovanoj segregaciji i diskriminaciji", rekao je.

Skup u Prijedoru protekao je očekivano mirno, uz prisustvo brojnih stranih i domaćih medija, a iz Inicijative "Jer me se tiče" su naveli da ovo nije kraj njihovog djelovanja, te da će narednih mjeseci posjetiti i ostale gradove u BiH i na sličan način pozvati sve građane na solidarnost i zajedničko djelovanje.

"Mi smo ovdje, mi smo odlučni i mi ne odlazimo", poručili su.