Iako nema najava dolaska
94

Imigracioni centar kod Mostara spreman i može primiti 200 izbjeglica iz Ukrajine

G. Š.
Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac kod Mostara, kroz koji je prošlo više stotina migranata, je potpuno prazan i spreman za prihvat izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine, potvrđeno je za Klix.ba.

Upravitelj IPC-a Salakovac Ahmet Sijamhodžić za naš portal kaže da centar u Salakovcu ima kapacitet za smještaj 200 izbjeglica, ali da još uvijek nemaju nikakvu najavu njihovog dolaska, niti su državne institucije dobile zahtjev za njihov prihvat.

"U IPC Salakovac se smještaju osobe kojima je priznat status međunarodne zaštite u BiH u skladu s potpisanim protokolom između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva sigurnosti BiH. Radi se o Protokolu o privremenom prihvatu, smještaju i boravku stranaca, koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil i tražitelja azila, kao i žena u pokretu, žrtava nasilja i maloljetnika bez pratnje, te ostalih ranjivih kategorija stranaca koji borave na području BiH", pojasnio je Sijamhodžić za Klix.ba.

Naglašava da se osobama koje dobiju status međunarodne zaštite u skladu sa Zakonom o azilu, osiguravaju informisanje, smještaj, zdravstvena i socijalna zaštita, kao i pomoć pri uključenju u bh. društvo.

Uz sve navedeno, ističe da se korisnicima IPC Salakovac u saradnji s nevladinim organizacijama i udruženjima pruža i psihosocijalna pomoć koja je veoma važna u tim trenucima.

Kroz IPC Salakovac je od maja 2018. godine, kad je stigla prva grupa migranata, zaključno sa 2021. godinom, prema dostupnim podacima, prošlo 1.680 ilegalnih migranata.

Oni su, kako naglašava Sijamhodžić, do svojevoljnog odlaska imali osiguran smještaj, hranu, higijenske potrepštine te socijalnu i zdravstvenu zaštitu.