Nije bilo kršenja propisa
82

Imenovanje rukovodstva OSA-e provedeno u skladu s procedurama

G. M.
Almir Džuvo
Almir Džuvo
Procedura kod imenovanja direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i njegovog zamjenika, te glavnog inspektora, je ispoštovana, potvrđeno je za Klix.ba iz izvora koji su upoznati s propisima.
Predsjedništvo BiH je, naime, dalo zeleno svjetlo, kao i Izvršno-obavještajni odbor.

Saglasnost treba dati i zajednička komisija oba doma Parlamenta BiH, ali ona se još nije sastajala jer je tek formirana prije nekoliko dana. No, njihovo mišljenje svakako nije obavezujuće, tako da to nije prepreka imenovanju.

Kada je riječ o pristupu tajnim podacima, i tu su stvari čiste. Naime, generalni direktor i zamjenik direktora imaju pristup podacima sa oznakom "interno" i "povjerljivo" bez sigurnosnih provjera. Nakon što provjere budu provedene, dobit će i pristup podacima "tajno" i "vrlo tajno".

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH jučer je imenovalo Almira Džuvu za novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), čime je zvanično prestao mandat Osmana Mehmedagića.

Imenovan je i njegov zamjenik koji dolazi iz reda srpskog naroda, a to je SNSD-ov prijedlog Risto Zarić, bivši savjetnik Željke Cvijanović i Milorada Dodika. Također je imenovan i glavni inspektor OSA-e, a to je Damir Bevanda kojem je obnovljen mandat.