Pozadina priče
13

Imenovanje Asima Kambera je spriječeno, ali on je već predsjednik sporne komisije u parlamentu

S. H.
Jučer je odjeknula vijest da je opozicija uspjela spriječiti imenovanje Asima Kambera (SDA) na čelo Mandatno-imunitetske komisije Parlamenta Federacije BiH. Ipak, suštinski se trenutno ništa ne mijenja jer je Kamber već predsjednik te komisije.
O čemu se radi? Na početku mandata aktuelnog saziva Parlamenta FBiH 2019. godine izabrane su sve parlamentarne komisije. Među njima i Mandatno-imunitetska, a za predsjednika je tada jednoglasno izabran Asim Kamber koji je naknadno hapšen zbog sumnje u izborne krađe u Sanskom Mostu.

U međuvremenu je došlo do više izmjena u parlamentu s obzirom na to da su neki zastupnici izabrani na neke druge funkcije na lokalnim izborima, a neki su i tražili promjene u komisijama. Tako je dogovoreno da se izvrše novi procesi izbora, s tim da je skoro 80 zastupnika ponovo izabrano u iste komisije gdje su bili.

Kada je jučer na red došao prijedlog novog izbora članova i predsjednika Mandatno-imunitetske komisije, opozicija se usprotivila ponovnom imenovanju Kambera zbog brojnih sumnji u njegov integritet.

Ipak, odbijanje njegovog novog imenovanja za sada praktično ništa ne mijenja, jer je Kamber još 2019. izabran na čelo te komisije i tu će i ostati dok se i ako se u dogledno vrijeme i to ne promijeni.