BiH
0

Imamović: Novi dokazi isključuju nadležnost srbijanskih organa za slučaj Ilije Jurišića

FENA
Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović predočio je danas predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću nove dokaze o nenadležnosti srbijanskih pravosudnih organa za slučaj protiv nekadašnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tuzla Ilije Jurišića.

"Predočio sam dokaze koji isključuju bilo kakvu mjesnu i stvarnu nadležnost srbijanskih organa za ovaj slučaj koji se dogodio u BiH, a radi se i o državljaninu BiH", izjavio je Imamović Feni.

Jurišić je uhapšen 11. maja na beogradskom aerodromu pod optužbom da je počinio navodne ratne zločine na tuzlanskoj Brčanskoj malti.

Kako je Imamović izjavio Feni, dokazi koje je predočio predsjedavajućem Komšiću, govore da je 12. maja 1992. osnovana vojska 'srpske republike', a da je u Beogradu 30. aprila donesena odluka o povlačenju svih oficira JNA, koji su rođeni izvan BiH, prije 15. maja.

"Dakle, tu više nije bila JNA i ništa Srbija nema s tim kada se gledaju propisi o nadležnosti", ustvrdio je Imamović.

On navodi i kako još nije stigao odgovor na službeni zahtjev da se Ilija Jurišić izruči BiH, a koji je 27. jula nadležnim srbijanskim organima uputio ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Prema Imamovićevim riječima, predsjedavajući Komšić je informiran da u Ministarstvo pravde BiH još nije stigao nikakav, pa ni kurtoazan odgovor iz Beograda na ovaj zahtjev zasnovan na zakonu.

Također, Imamović najavljuje da će javnosti biti prezentirane i analize pravnih eksperata iz regiona koje će pokazati kako u slučaju protiv Jurišića "zapravo nema nikakvog djela".

Komšić je ustvrdio kako pažljivo prati ovaj slučaj, te je odredio svog saradnika kojem će biti proslijeđeni svi novi dokazi, ukoliko se do njih dođe, koji idu u korist Jurišiću.

Imamović je uime građana Tuzle zahvalio Komšiću za profesionalno i ljudsko nastojanje da se bespravno zatočeni Ilija Jurišić izruči BiH.

Prema najavama, o statusu nekadašnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tuzla trebalo bi se raspravljati 11. augusta, a ukoliko Okružni sud u Beogradu produži pritvor Jurišiću, boračka udruženja najavljuju proteste.