Koja je svrha?
358

Ima li kraja Dodikovim apsurdima: Posjetio ambasadora Rusije u Izraelu

M. G.
Ruski ambasador u Izraelu sa Dodikom (Foto: Twitter)
Ruski ambasador u Izraelu sa Dodikom (Foto: Twitter)
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izazvao je novi diplomatski skandal nakon što se u Izraelu sastao s ruskim ambasadorom u toj zemlji Anatolijem Viktorovim, zaobilazeći pri tome uobičajene diplomatske procedure.

Dakle, da ne bude zabune, Dodik se, kao član Predsjedništva jedne države sastaje s ambasadorom neke druge - u trećoj zemlji.

Nije jasno šta je Dodik pokušao postići posjećujući ambasadora zemlje koja nije njegova u Izraelu, osim daljeg dodvoravanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Uostalom, on je to i potvrdio izjavom za medije nakon sastanka u kojoj je ponovo hvalio politiku koju trenutno vodi Moskva ratujući protiv Ukrajine.

"U ovom trenutku kad svijet i jedan dio kolektivnog Zapada pokušavaju svaliti na Rusiju svu krivnju svijeta, mi smo jasno poručili da nismo spremni biti dio te histerije Zapada i ne želimo biti dio politike sankcija koje oni uvode Rusiji, nego želimo saradnju. To moj dolazak ovdje potvrđuje", izjavio je Dodik.

U istom, slobodno možemo reći podaničkom tonu, Dodik je nastavio i dalje rekavši da u RS-u stalno nastoje pokazati "želju za saradnjom, privrženost i poštovanje prema moćnoj ruskoj historiji, ruskom narodu i ruskoj državi".

Viktorov je rekao da je zahvalan Dodiku jer je našao vremena za ruskog ambasadora u Izraelu te kako se zalaže da njih dvojica zajedno "ne dopuste iskrivljavanje historije".