Nesavjesno ponašanje
191

Ilidža: Veliki pomor ribe u Tilavi, zaustavljen protok rijeke zbog obnove mosta

B. R.
Foto: Čitatelj
(Foto: Čitatelj)
Usljed rekonstrukcije mosta u Butmirskoj ulici u Općini Ilidža došlo je do velikog pomora ribe. Na ovaj problem ukazao je federalni zastupnik Nermin Muzur (NiP). On je najavio da će o ovome problemu obavijestiti nadležne.

Prema riječima mještanina Tarika Šabića, problem se desio kada je izvođač radova onemogućio protok rijeke Tilave. On i njegove komšije odmah su tražili reakciju nadležnih.

"Jutros kada sam krenuo na posao vidio sam da je rijeka presušila. U rijeci je nastala havarija, ne možete da vjerujete. Zvali smo policiju, veterinarsku inspekciju, dolazio je sudija vještak. Ne samo ja, već moja familija i komšije smo se dali u to da odgovara onaj ko je to učinio", ispričao je Šabić za Klix.ba.

Smatra da grešku nije napravio izvođač radova kompanija Mevludin Commerc.

"Mi smo razgovarali s njima. Kazali su nam da im je neki šef iz Općine, koji nadgleda radove, rekao da zatvore protok. Došli su sa pet kamiona iz kojih su istresali zemlju i potok je stao", objasnio je.

Prema njegovim riječima, problem je napravljen na području dužine dva kilometra. Ukazao je i na nesnosan smrad zbog uginuća riba.

"Sudski vještak je sve fotografisao. Onda je naređeno da se omogući protok vode", naglasio je.

Potcrtao je da se to desilo danas kada su počeli i radovi. Osvrnuo se i na reakciju lokalne vlasti.

"Otišli smo u Općinu i odmah smo otišli kod načelnika. Rekao nam je: 'Ja to nisam potpisao. Vi morate tužiti'. To smo prijavili Općini iz koje su nam rekli da moramo dalje tužiti jer oni nemaju nikakve veze s tim. Zvali smo i Veterinarski fakultet. Oni su izuzeli dva do kilograma ribe kako bi uradili vještačenje", dodao je Šabić.

Požalio se i na ponašanje osobe koja je nadgledala radove ocijenivši da se bahato ponašala.