BiH
0

Igor Jerković novi direktor Veterinarske stanice KS

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministarsko privrede Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Emirom Hrenovicom donijelo je niz privremenih mjera za sanaciju stanja u Kantonalnom javnom preduzeću "Veterinarska stanica" zbog brojnih finansijskih probelma koje su uzrokovale blokade u tom preduzeću.

Sve to rezultiralo je štrajkom oko 50 radnika koji traje od kraja oktobra do danas. Oni traže isplatu sedam zaostalih plata i sanacija stanja u preduzeću da bi se mogli vratiti svom poslu i spriječiti daljnje ugrožavanje zdravlja životinja i ljudi u Kantonu Sarajevo.

Hrenovica je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je Odlukom o privremenim mjerama potvrđena smjena vršioca dužnosti direktora "Veterinarske stanice" Senada Arnautovića te je za v.d. direktora postavljen Igor Jerković.

Ovom odlukom naloženo je Arnautoviću da bez odlaganja preda Jerkoviću pečate preduzeća i izvrši primopredaju svih dokumenata, a novi privremeni upravitelj trebao bi u roku od 15 dana da predloži plan sanacije stanja u preduzeću.

Protiv Arnautovića je podnesena i krivična prijava jer u vrijeme bolovanja nije nikoga ovlastio da ga mijenja, nesavjesnim djelovanjem ugrozio je život i zdravlje životinja i građana KS, propustio je nabaviti lijekove protiv bruceloze, otuđio je pečat firme i onemogućio njen rad, a finansijska sredstva preduzeća troši nenamjenski.

Hrenovica je najavio da će u ovo preduzeće ući finansijska policija koja treba utvrditi trošenje sredstava preduzeća budući da se finansijski izvještaji ne dostavljaju računovodstvu firme, a istaknuo je i da će Tužilaštvo KS pokrenuti istragu u vezi s ovim slučajem.

Privremeni upravitelj Jerković napomenuo je da će nakon primopredaje napraviti grubu procjenu stanja u preduzeću i donijeti hitne mjere za deblokadu preduzeća kako bi se moglo početi raditi s ciljem rješavanja problema vezanih za veterinarsku struku u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik Štrajkačkog odbora tog preduzeća Dženan Rizvo potvrdio je danas da je ovo preduzeće u katastrofalnom stanju, naglašavajući da su potrebna značajna sredstva za njegovu sanaciju posebno uzimajući u obzir da sljedeći mjesec treba izvršiti registraciju vozila preduzeća, nedostaje i lijekova za životinje, a radnicima nije isplaćeno sedam plata.

Mišljenja je da će u budućnosti biti potrebno povećati godišnja izdvajanja iz kantonalnog budžeta za ovo preduzeće kako bi se osigurao kvalitetan rad preduzeća te je na kraju izrazio nadu da će s novim privremenim upraviteljem naći zajednički jezik i dogovoriti isplatu najmanje dvije plate.