BiH
0

Direktor Veterinarske stanice: Nemam oraha u džepu, a odgovorni za ovo imaju razloga da se plaše

Piše: M. N.
Radnici Kantonalnog javnog preduzeća ''Veterinarska stanica'' d.o.o. Sarajevo jutros u osam sati stupili su u generalni štrajk, a razlog tome su neispunjeni zahtjevi koje su uputili Vladi Kantona Sarajevo, a to su smjena Skupštine preduzeća i Nadzornog odbora, te odstupanje v.d. direktora Senada Arnautovića.

Kako je v.d. direktora Veterinarske stanice Senad Arnautović rekao, on ne želi po svaku cijenu ostati na toj dužnosti, ali Zakon ga obavezuje da obavlja svoj posao dok dužnost ne predaju nekome drugom.

"Ja mogu dužnost direktora predati nekome drugome, međutim, mene obavezuje Zakon o javnim preduzećima i Zakon o privrednim društvima te ostala normativna akta našega preduzeća. Prema tim aktima, ja sam još uvijek v.d. direktor i odgovorno lice. Sve dok ja budem odgovorno lice moram posao obavljati odgovorno i transparentno i odgovarati pred zakonom za svoj rad. Oko ove situacije koja je sada u preduzeću nemam ni odgovornosti jer su te stvari nastale prije četiri i više godina", rekao je Arnautović za Klix.ba

Tvrdi kako je, kada je u aprilu preuzeo dužnost v.d. direktora, uočio razne neusklađenosti u poslovanju i radu preduzeća Veterinarska stanica, te da se, kada je odlučio "da stanje dovede u red počela javna hajka na njega".

"Kako bih sprao ljagu sa svog imena odlučio sam da pokrenem tužbu protiv pojedinaca i pozvao sam nadležna tijela da se uključe u istražne radnje kako bi krivci odgovarali pred zakonom. Uputio sam zahtjeve Kantonalnom tužilaštvu, Federalnom ministarstvu finansija, finansijskoj policiji, Upravi za indirektno oporezivanje, Poreznoj upravi FBiH-centralni ured u Sarajevu. Ja se odgovornosti ne bojim jer nemam oraha u džepu, a oni koji su odgovorni za ovo imaju sigurno razloga da se plaše i zato su pokrenuli ove pritiske na mene", rekao je Arnautović.

Kako je ranije izjavio, dolaskom na ovu funkciju zatekao je 600.000 KM dugova, radnici u tom periodu nisu primili tri plaće, dugovali su im se doprinosi za 10 mjeseci, te topli obrok za pet mjeseci. Također tvrdi da je prethodna uprava ostavila loše knjigovodstvo i loš sistem kontrole i upravljanja što su radnici zloupotrebljavali.

Radnici Veterinarske stanice su od jutros u generalnom štrajku koji su najavili prije deset dana, a s obzirom na to da im do danas niko nije ponudio rješenje za probleme u preduzeću, okupili su se ispred stanice na Stupu, te u toku dana postoji mogućnost da dođu pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo.

Generalni štrajk je prekinuo sve radne obaveze i radnici će se odazivati samo na hitne slučajeve.