Predsjednik Saveza slijepih RS
0

"Ignorisanje od strane vlasti natjerat će slijepe na proteste"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predsjednik Saveza slijepih osoba u RS-u Branko Suzić upozorio je danas da će sadašnji ignorantski odnos vlasti natjerati ovu populaciju da posegne za radikalnim rješenjima, među kojima su i protesti.

On podsjeća da je Savez sredinom novembra najavljivao okupljanja, ali je zbog usmenih obećanja i uvjeravanja ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranka Škrbića da će biti donesen zakon o socijalnoj zaštiti, odustao od te namjere.

Podršku nisu dobili ni od jednog zvaničnika tog entiteta, uprkos brojnim obećanjima.

"Nadali smo se da će i predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, kod koga smo bili 13. oktobra i koji nam je obećao da će se lično založiti, doprinijeti da konačno bude riješeno pitanje donošenja zakona o socijalnoj zaštiti", kaže Suzić.

Uzalud su ostala i očekivanja da će predstavnike Predsjedništva Saveza slijepih osoba u RS-u primiti predsjednici Narodne skupštine i Vlade Igor Radojičić i Milorad Dodik. Nažalost, oni nisu imali vremena da razgovaraju s predstavnicima ove populacije povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana bijelog štapa.

Ističući da se ne samo slijepi već i druge osobe s invaliditetom u RS-u susreću s brojnim barijerama, Suzić je izrazio nadu da će socijalni segment biti riješen, ne samo putem zakona o socijalnoj zaštiti već i mnogim drugim propisima.