Načelnici Trnova i Olova
440

Ibro Berilo i Đemal Memagić mogli bi krenuti za Efendićem, iz SDA u Stranku za BiH

Klix.ba
Načelnici Ibro Berilo (Trnovo) i Đemal Memagić (Olovo)
Načelnici Ibro Berilo (Trnovo) i Đemal Memagić (Olovo)
Načelnici Trnova i Olova, Ibro Berilo i Đemal Memagić, kako nezvanično saznajemo, mogli bi krenuti stopama Semira Efendića i iz SDA preći u Stranku za BiH.
To bi značilo da će SDA u samo nekoliko dana izgubiti svoja dva načelnika u Kantonu Sarajevo i sa pet osvojenih spasti na tri - u Vogošći, Ilijašu i Hadžićima, kao i gubitak načelničke pozicije u Zeničko-dobojskom kantonu.

Zanimljivo, dugogodišnji i aktuelni načelnik Trnova Ibro Berilo je tokom svoje političke karijere bio član tri stranke. U SDA je bio 12 godina, od njenog osnivanja 1990. godine. Potom je bio član Stranke za BiH i SDP-a da bi u 2016. godini obnovio članstvo u SDA. Kako stoje stvari, obnovit će ponovo članstvu u SBiH.

S druge strane načelnik Olova Đemal Memagić važi za jednog od najbogatijih načelnika u BiH, a na toj funkciji je od 2012. godine. On je i član Glavnog odbora SDA, kao i predsjednik OO SDA Olovo.

Memagić je osnivač i vlasnik kompanije "Alma Ras" koja je već duže vremena bh. brend i regionalni gigant u proizvodnji donjeg rublja i spavaćeg programa.

Informacija da načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić napušta SDA i prelazi na predsjedničku poziciju Stranke za BiH promijenit će mnoge političke tokove, naročito u Kantonu Sarajevo gdje SDA ostaje bez ijedne načelnike pozicije u gradskim općinama.

Ovo će biti još jedan snažan udarac za stranku Bakira Izetbegovića, naročito jer gube snažna uporišta i veliki broj glasova koje nose lično političari poput Efendića, Berila i Memagića.

To pokazuje podatak sa posljednjih lokalnih izbora koji su održani u novembru prošle godine. Ibro Berilo je u Trnovu osvojio čak 83,08 posto glasova ispred kandidata SDP-a, dok Đemal Memagić u Olovu uopće nije imao konkurencije odnosno protukandidata, a izbore je završio sa 3.647 glasova.

Kao što je već poznato Semir Efendić je u najmnogoljudnijoj općini u državi sa 118 hiljada stanovnika, osvojio 21.100 glasova.

S obzirom na sve ono što se dešava oko SDA, za očekivati je da se nastavi odliv kadrova.