Novi izgovori
54

Iako su sredstva obezbijeđena, upitno je hoće li sva djeca oboljela od cistične fibroze dobiti lijek

I. M.
Roditelji djece oboljele od cistične fibroze održali su krajem jula proteste na kojima su zahtijevali da Vlada Federacije BiH poštuje osnovna prava njihove djece te da se obezbijede sredstva za nabavku lijekova.

Nekoliko dana nakon protesta Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici donijela odluku kojom su izdvojena dva miliona KM za nabavku lijekova djeci oboljeloj od cistične fibroze.

"Odluka o preraspodjeli sredstava iz Budžeta FBiH za 2023. godinu je da se iznos od dva miliona KM preraspodjeli na razdjel Federalnog ministarstva zdravstva, u okviru tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima - Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH", navedeno je iz Vlade FBiH.

Tenderi za nabavku lijekova trebaju biti raspisani, prema zadatim rokovima, do 31. augusta 2023. godine. Međutim, pojavljuje se novi problem koji je zabrinuo roditelje. Pojedini izvori iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH tvrde da je Zavod pripremio tendere za objavu kojih je potrebno odobrenje Ministarstva zdravstva FBiH te odluka istog da li će se za dva miliona maraka nabaviti lijek za četiri "najugroženija" djeteta na godinu dana ili za 18 djece na tri mjeseca.

Ministarstvo se tim povodom nije oglašavalo niti odgovorilo na novinarski upit, stoga potvrditi informaciju o detaljima tendera još uvijek nije moguće.

Cistična fibroza nije poput karcinoma. Ona je uvijek progresivna i agresivna te se ne mogu odabrati najugroženija djeca. Stoga nije jasno po kojim kriterijima Ministarstvo može odabrati najugroženije.

Također, ukoliko dođe do toga, ostala djeca će ostati na listi čekanja za nabavku lijeka, a s obzirom na to da se za ovu nabavku putem preraspodjele izdvojilo dva miliona KM, može se očekivati da se dodatna sredstva neće izdvojiti prije raspodjele budžeta za narednu godinu. Ukoliko Vlada uopće odluči izdvojiti neophodna sredstva.