Nakon golubova
0

I divlje patke postaju simbol Sarajeva

Piše: A. Panjeta
U Kantonu Sarajevo ima oko 2.000 divljih patki (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Dio Miljacke od mosta Čobanija pa do Vilsonovog šetališta stanište je za više od 300 divljih patki, a u Kantonu Sarajevo ih trenutno ima više od 2.000.

Kako je za Sarajevo-x.com kazao ornitolog Dražen Kotrošan, predsjednik udruženja "Naše ptice", patke koje se posljednjih dana mogu vidjeti na Miljacki u samom centru Sarajeva su autohtone, i najvjerovatnije nisu došle iz drugih krajeva već se postojeća populacija naglo proširila tako da dobijamo neku vrstu "gradskih patki".

  • Posljednjih godina smanjen je izlov patki, a broj grabljivaca stagnira. Kako su divlje patke prilagodljive i brzo se razmnožavaju, tako se njihov broj za kratko vrijeme povećao. Patke u gradu imaju za njih dobre uslove, niko ih ne dira, ljudi ih hrane, i to im je dovoljno da se tu nastane - pojasnio nam je Kotrošan.

Dodaje da će ove patke najvjerovatnije i ostati u Sarajevu, s obzirom da su zime postale blaže i da one mogu preživjeti u takvim uslovima te nema potrebe da idu u Hutovo blato gdje prezimljava većina ptica. Kotrošan pojašnjava kako se slično desilo sa vranama i ranije golubovima koji su se prilagodili i od divljih postale gradske ptice. Gnijezde se u dijelovima u kojima ima močvarne vegetacije.

  • Golubu je prirodno stanište pećina, te se i zove pećinski golub, ali mi ga znamo kao gradsku pticu. Evo, sada se slično dešava i sa patkama - pojašnjava Kotrošan. Koliko god nam nemoguće zvučalo, dio patki koje su na Miljacki najvjerovantije su došle sa dijelova toka Bosne u kojima je ta rijeka zbog industrijskog zagađenja mnogo zaprljanija od Miljacke.

  • Nije naučna teza, ali moglo bi se postaviti pitanjen koliko je tamo zagađenje, kad je patkama Miljacka čista - kaže Kotrošan.