Pomoć Krajini
0

Hurtić pokrenuo inicijativu da Vijeće ministara izdvoji dva miliona KM za popljavljena područja

S. M.
Sevlid Hurtić (Foto: T. S./Klix.ba)
Sevlid Hurtić (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar za ljudska prava i izbjegice Sevlid Hurtić pokrenuo je inicijativu da se iz budžetskih rezervi izdvoje sredstva za popljavljena područja u Krajini.

"Svjedoci smo da je u Unsko-sanskom kantonu proglašeno stanje prirodne nesreće, da su najviše pogođeni Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most, Cazin i Velika Kladuša, te da je stanje elementarne nepogode proglašeno i u Novom Gradu i Kostajnici, ali i da su poplavljeni Prijedor i Kozarska Dubica", navodi se u inicijativi.

Hurtić je istakao da iako je ova oblast u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, on je osjetio potrebu da inicira pomoć pogođenim područjima.

"Imajući u vidu razmjere poplava i broj pogođenih opština i gradova, predlažem da da Vijeće ministara izdvoji ukupno dva miliona KM za pogođena područja, a da se sredstva raspodjele srazmjerno šteti koja je nanesena i broju pogođenih opština i gradova", navodi se.

U slučaju da ovaj iznos nije moguće realizovati, ministar predlaže da taj iznos bude u skladu s trenutnim mogućnostima Vijeća ministara.

"Koji god iznos odobrimo, on će biti simboličan, jer su, prema prvim procjenama, štete od poplava već sada ogromne. Mislim da je važno da zajednički podržimo ovu inicijativu, te da Ministarsvo sigurnosti dostavi prijedlog Odluke o odobravanju sredstava. Sredstva možemo odoboriti i na telefonskoj ili vanrednoj sjednici", navodi se u inicijativi.