BiH
0

Humphreys: BiH će trebati decenije do EU ukoliko se bude kasnilo sa donošenjem zakona

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Michael Humphreys istaknuo je da je ohrabrujuće što je Parlament BiH usvojio važan zakon kojim se uspostavlja Direkcija za ekonomsko planiranje, ocijenjujući da će ta institucija Vijeću ministara dati veći kapacitet za izradu ekonomskog programa i stvaranje uvjeta za ekonomski razvoj BiH.
  • Nadam se će Zakon konačno usvojiti i Dom naroda u srijedu. Međutim, razočaravajuće je da na istoj sjednici Parlament BiH nije usvojio Zakon o lijekovima i medicinskim pomagalima iako je je postojao koncenzus između političkih stranaka o usvajanju tog zakona - izjavio je Humphreys, a povodom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pitanja, kao što su lokacija sjedišta, smatra Humphreys, ne smiju biti kamen spoticanja za zakone koji direktno utiču na zdravlja građana Bosne i Hercegovine.

  • U procesu primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH će morati uspostaviti veliki broj institucija i agencija i usvojiti veliki broj zakonskih akata. Ukoliko se mjesecima kasni sa usvajanjem svakog, bit će potrebne decenije, a ne godine za put do Evropske unije - izjavio je Humphreys.