BiH
5

HSP BiH spreman ući u HNS

FENA
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Zvonko Jurišić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) BiH Zvonko Jurišić uputio je otvoreno pismo članovima Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u kojem ističe kako je njegova stranka spremna sudjelovati u radu HNS-a na način kako je to definirano dokumentima usvojenim 2000. godine u Novom Travniku.

Jurišić je na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru pozvao članove Predsjedništva HNS-a da se vrate izvornim načelima HNS-a iz Novog Travnika.

Podsjetio je kako je HSP BiH utemeljio izvorni HNS 2000. godine u Novom Travniku.

"Sastavnim dijelom HSP-a BiH sada su i Hrvatski demokršćani, koji su također dali veliki obol utemeljenju i djelovanju izvornog HNS-a BiH. Upravo su se ove dvije stranke očitovale u svezi sa nedosljednošću tada jedinstvenog HDZ-a glede odustajanja od koncepta HNS-a, a samim time i odustajanjem od provedbe Deklaracije o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH, koja je usvojena u Novom Travniku kao temeljni dokument HNS-a BiH", izjavio je Jurišić.

Napomenuo je kako su vodeći ljudi, pored Ante Jelavića, napustili koncept HNS-a BiH nekoliko mjeseci nakon njegova utemeljenja tvrdeći kako je to propali projekt.

Predsjednik HSP-a BiH dodao je kako su tu bili i Martin Raguž, predsjednik međukantonalnog i međuopćinskog vijeća kao oblika Hrvatske samouprave, te Dragan Čović i Božo Ljubić kao njegovi zamjenici.

"Simptomatična je činjenica kako su se upravo ti isti Dragan Čović i Božo Ljubić deset godina kasnije sjetili kako propali projekt HNS-a treba obnoviti, a to im je palo na pamet koji dan iza formiranja Vlade FBiH u kojoj nisu bili zastupljeni", istaknuo je Jurišić.

Naglasio je kako se iz konteksta može zaključiti kako je reaktiviranje HNS-a 2011. godine bilo isključivo u izvedbi potreba dvaju HDZ-ova te da nema nikakvih dodirnih točaka s općenarodnim hrvatskim interesom, kao niti s izvornim HNS-om BiH.

Jurišić je na kraju osudio nastojanje Dragana Čovića, uz potporu Bože Ljubića, da HNS BiH iskoristi kao okvir za sužavanje pluralizma i demokracije unutar hrvatskog korpusa.