BiH
0

HSP BiH poziva Komšića da se kandidira kao građanin, a ne Hrvat

FENA
HSP BiH poziva Socijaldemokratsku partiju BiH da povuče kandidaturu Željka Komšića za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda te da ga kandidira za člana Predsjedništva BiH iz reda građana.

"Budući da je Komšić u više navrata govorio da je ponosan kako ga nisu izabrali samo Hrvati, bilo bi najbolje da pokaže dosljednost i nastavi svoje djelovanje kao kandidat iz reda građana. Nažalost, i SDP kao i druge velike stranke s dominantnom potporom u bošnjačkom političkom korpusu tretiraju Hrvate kao zakrpu za pokrivanje političkih ambicija u ostvarivanju državotvornih interesa Bošnjaka kroz masku multietničnosti", stoji u saopćenju iz HSP-a BiH.

"Ako zaista SDP želi ravnopravnost naroda i građana u BiH, neka onda to pokaže i vlastitim primjerom. Neka barem dio promotivnih materijala i poruka, obraćanja stranačkih dužnosnika kao i službena internetska stranica te stranke, budu objavljeni na hrvatskom jeziku, kako bi i Hrvati bili ravnopravno zastupljeni. Nažalost, to dosad nije bio slučaj i teško je zamisliti kakvu će ravnopravnost SDP ostvarivati ako bude sudjelovala u vlasti nakon izbora kada im danas, dok se takmiče za glasove Hrvata, nije važan osjećaj dostojanstva i ravnopravnosti koji treba osigurati Hrvatima kao jednom od ravnopravnih i konstitutivnih naroda u BiH", navodi se u saopćenju..

HSP BiH podupire sva nastojanja oko izgradnje pravednog i mirnog društva u zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini, ali ističe da ne pristaje na politiku "'države za čovjeka', pa makar taj čovjek bio predsjednik Uprave Bošnjačkog instituta u Sarajevu".