Hoće li biti dogovora?
0

HS najavljuje početak emitovanja, a TV1 prekida saradnju

Piše: N. Jamaković
Kablovski operater HS u subotu je konačno trebao uvrstiti TV1 u svoju ponudu, ali je to sad neizvjesno budući da su iz ove medijske kuće dali danas saopćenje za javnost u kojem navode kako HS opstruira puštanje njihovog signala, potvrdio je za Sarajevo-x.com većinski vlasnik HS-a Enes Hajdarević.

Iz TV1 su saopćili kako je njihova uprava nakon neuspješnih pregovora donijela odluku o prekidu svih kontakata i saradnje sa kablovskim operaterom HS iz Sarajeva.

"S obzirom na to da znamo da ne postoje nikakve tehničke prepreke za preuzimanje našeg signala i puštanje u kablovski sistem, očigledno se radi o opstrukciji ovog kablovskog operatera iz njima poznatih razloga. Građane Sarajeva obavještavamo da će program TV1 moći pratiti isključivo putem kablovskih operatera ELOB, BH Kabl NET, Moja TV, te naše partnerske kuće BEHAR TV International", saopćeno je.

Hajdarević nam je pojasnio da on nikad nije rekao da ne želi uvrstiti TV1 u sistem HS-a, te da to dosad nije učinjeno jer nije bilo tehničkih mogućnosti za to.

"Nama je tek prošle sedmice stigla potrebna oprema iz Kine koja bi trebala biti montirana do subote, što se naravno da provjeriti. Mi smo planirali pustiti signal TV1 odmah, dakle u subotu, što bi bilo dva dana prije obećanog roka, budući da sam predsjedniku Uprave TV1 Aliji Behramu rekao da ćemo pustiti signal TV1 između 20. i 24. septembra. No, nakon njihovog saopćenja nisam siguran da li i oni to žele, a nama za puštanje njihovog signala, dakako, treba njihova saglasnost i ugovor", kazao je Hajdarević.

On je dodao kako mu nije jasno o kakvom prekidu saradnje iz TV1 govore, kad nikakvu saradnju još nisu ostvarili.

"Ja ću čim prije pokušati stupiti u kontakt s Behramom i vidjeti kakav je njihov stav. Mi smo zainteresirani da pustimo njihov signal već u subotu, no ako oni to sad ne žele, mi ćemo s tim izaći u javnost kako bi se vidjelo ko zapravo ne želi saradnju", rekao nam je Hajdarević kojem su kazali da je Behram na sastanku.