BiH
9

Hrvatska: Startao treći Ultramaraton Vukovar - Srebrenica

Anadolija
Povodom obilježavanja devetnaeste godišnjice srebreničkog genocida, s Vukovarske Ovčare točno u 9 sati krenulo je 8 maratonaca prema Srebrenici, na etapu dugu 227 kilometara, kako bi podsjetili na ratna stradanja nevinog stanovništva ova dva grada i upozorili na neriješeno pitanje nestalih osoba.

Treći ultramaraton na relaciji Vukovar-Srebrenica organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Ultramaraton se održava od 6. do 10. jula, što je razdoblje u kojem će osam maratonaca zajedno krenuti iz Vukovara, a četvero maratonaca prijeći cijelu stazu između ova dva grada.

Maratonci će u pet etapa prijeći 227 kilometara između Vukovara, od Memorijalnog centra Ovčara, do mjesta Potočari u Srebrenici.Etape maratona završavaju noćenjem maratonaca u hrvatskim i bh. gradovima, i to sljedećim redoslijedom: Vinkovci, Brčko, Janja, Zvornik i Srebrenica.

Najduža etapa maratona je između Vinkovaca i Brčkog i iznosi 54 kilometra. Na mjestima gdje završavaju etape, maratonce će dočekati predstavnici lokalnih vlasti i tako dati svoj doprinos ideji koju maraton zastupa.

"Namjera je organizatora podsjetiti javnost na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza  temeljne humanosti prema svima koji još uvijek, devetnaest godina nakon rata, ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih“, poručio je Kemal Bukvić, predsjednik VBNMGZ-a.

U III. ultramaratonu, između ostalih, sudjeluju četiri hrvatska branitelja: Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović, Dražen Ćućić i Robert Kasumović iz Osijeka, te studenti Domagoj Šeremet iz Vukovara i Alen Čokić iz Županje.

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici koji se dogodio jula 1995. godine smatra se jednim od najvećih masakara u Europi od Drugog svjetskog rata u kojem je ubijeno preko 8.000 ljudi.

Vukovar je 18. novembra 1991. godine pao u srpske ruke, nakon tri mjeseca teških borbi, pri čemu su Jugoslavenska narodna armija (JNA) i srpske paravojne postrojbe ubile najmanje 1739 osoba.