BiH
17

Bihaćki maratonci se spremaju za put u Potočare, Muhamed Zirić krenuo pješice

Klix.ba
Uoči obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici na hiljade građana BiH sprema se za put u Potočare kako bi odali počast žrtvama. I u Bihaću su u toku pripreme za brojne maratone koji će okupiti nekoliko stotina učesnika. Jutros je pješice u Potočare krenuo Muhamed Zirić, pripadnik MUP-a Unsko-sanskog kantona.

"Posjeta Potočarima je moralna obaveza svakog istinskog patriote ove zemlje. Ovo je treći put da pješačim do Srebrenice. To je moj doprinos sjećanju na srebreničke žrtve", kazao je Zirić uoči polaska na put dug osam dana.

Pod geslom "Da se nikad ne zaboravi i ne ponovi" po deseti put do Srebrenice će voziti i biciklisti, učesnici biciklističkog maratona "Bihać – Potočari". Prema riječima Ermina Lipovića, predsjednika Kluba ekstremnih sportova "Limit", maraton će ove godine okupiti oko 170 biciklista.

U ranim jutarnjim satima 08. jula krenut će i 20 bihaćkih maratonaca koji će trčeći preći put dug 482 km.

"Sa nama će i ovaj put trčati legenda bh. maratona 72-godišnji Branislav Veršić i još dva mladića iz Cazina koji će, sa svojih 16 godina, biti najmlađi učesnici našeg super maratona", ističe Jasmin Halilagić, vođa maratona.

Moto maratona "Bihać – Srebrenica" predvodi Moto klub "Zvonko" iz Bihaća, a Maršu mira od Nezuka do Srebrenice pridružit će se i članovi Planinarskog društva "Horizont".

Tako će nekoliko stotina sportista i građana USK prisustvovati klanjanju dženaze 11. jula u Potočarima i na taj način odati počast ubijenim stanovnicima Podrinja.