BiH
0

Hrvatska: Članovi Predsjedništva BiH danas sa Oreškovićem i Rajnerom

SRNA
Članovi Predsjedništva BiH sastaće se danas, drugog dana zvanične posjete Hrvatskoj, sa predsjednikom Vlade Hrvatske Tihomirom Oreškovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Rajnerom.

Sastanak sa članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića sa Oreškovićem predviđen je u 11.00 sati, a sa Rajnerom u 12.00 sati.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić razgovarat će danas u Zagrebu u odvojenim susretima sa predsjednikom Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Čedomirom Višnjićem i predsjednikom Srpskog narodnog vijeća Miloradom Pupovcem. Susret sa Višnjićem predviđen je u 14.00 sati, a sa Pupovcem u 15.00 sati.

Prvog dana posjete članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa hrvatskim predsjednikom Kolindom Grabar-Kitarović, a tokom susreta potvrđeni su tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje.

Zaključeno je da bi BiH, nakon predaje aplikacije za članstvo u EU, trebalo da iskoristi zamah u sprovođenju reformi u procesu evropskih integracija i uloži napore u nastavak reformskih procesa.

Predsjednik Hrvatske i članovi Predsjedništva BiH razgovarali su i o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje dvije zemlje, te mogućnosti proširenja saradnje i zajedničkih projekata u oblastima energetske i putne infrastrukture.

Tokom susreta je istaknuto da bi trebalo podstaći održavanje sastanaka i saradnju izvršne vlasti dvije zemlje, uključujući održavanje zajedničke sjednice Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske na kojoj bi bilo zaključeno nekoliko usaglašenih sporazuma i sagledani načini za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja.

Ivanić je izjavio Srni da je tokom razgovora sa hrvatskim predsjednikom bilo riječi o pitanju granice, kao i da su članovi Predsjedništva BiH pokrenuli pitanje izgradnje mostova na Savi kod Odžaka i Gradiške, te izrazili zabrinutost zbog izgradnje skladišta radioaktivnog otpada kod Dvora na Uni.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Kitarovićeva je rekla da Hrvatska ne planira da se miješa u unutrašnja pitanja u BiH i da će joj pružiti podršku na evropskom putu.

Čović je demantovao novinarske navode da je tokom razgovora sa predsjednikom Hrvatske bilo riječi o trećem entitetu u BiH.

Tokom prvog dana zvanične posjete Zagrebu, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić razgovarao je sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem o položaju srpske zajednice u Hrvatskoj.

Ivanić je najavio da će u razgovorima sa rukovodstvom i zvaničnicima Hrvatske apelovati da daju najveći mogući doprinos stvaranju atmosfere tolerancije i međusobnog uvažavanja.