Fra Andrija Nikić
0

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti traži Zemaljski muzej BiH

FENA
Foto: Davorin Sekulić Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić Klix.ba
Predsjednik Udruge Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) prof. dr. fra Andrija Nikić predložio je da se Zemaljski muzej BiH daruje ovoj akademiji kako bi se zaštitio te kako bi se produžilo njegovo djelovanje.

"Kako Vam je poznato udruga građana BiH je nedavno osnovala Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti sa sjedištem u Mostaru. Akademija ima svoj Statut, Pravilnik i Poslovnik. U članak 15. Pravilnika, uz ostalo, stoji: 'U HAZU postoje razredi, instituti, zavodi, odbori, ustanove...: Akademijinih razreda ima sedam; instituta tri, zavoda tri, odbora tri, a među Akademijinim ustanovama su: I. Pismohrana – arhiv; II. Knjižnica... i III. Muzej koji djeluje prema svom pravilniku", ističe se u saopćenju fra Andrije Nikića.

Fra Andrija podsjeća kako je poznato, ne samo našoj, nego i široj javnosti da je danas Zemaljski muzej u Sarajevu ugrožen.

Također, fra Andrija podsjeća kako su hercegovački franjevci četiri godine prije Zemaljskog muzeja osnovali i otvorili javnosti Arheološki muzej u samostanu na Humcu koji i danas ne poznaje ugroženost i otvoren je posjetiteljima iz cijeloga svijeta.

"Poznato mi je da Zemaljski muzej na neki način ujedinjuje tri ustanove (predmete), knjižnicu i arhiv u ovom slučaju specijalizirano. U njih sve tri hercegovački franjevci su ugrađivali svoje umne sposobnosti, pohrnjivali zapise i darivali materijalno naslijeđe. Manje je poznato da su naši fratri ne samo pratili i obogaćivali fondove Zemaljskog muzeja nego su upozoravali na arheološke lokalitete (fra Anđeo Nuić), ostavljali svoje rukopise (fra Dujo Ostojić), nego i aktivno uređivali etnološku zbirku (fra Branko Marijić) u Muzeju.

Predlažemo okončanje višegodišnjih poteškoća kroz koje prolazi Zemaljski muzej njegovim darivanjem Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, koja će, uz Božju providnost, Muzej otvarati javnosti, 'u svrhu proučavanja, obrazovanja i zadovoljstva, te nabavljati, čuvati, istraživati, komunicirati s publikom i izlagati materijalna svjedočanstva o ljudima i njihovu okolišu' (iz propisa o Muzejima)", zaključuje se u saopćenju fra Andrije Nikića.