Čović i Puljić
0

Hrvati su u nezavidnoj situaciji na cijelom prostoru BiH

FENA
Hrvati se nalaze u nezavidnoj situaciji na cijelome prostoru Bosne i Hercegovine, osobito tamo gdje su nakon rata postali manjina - zajednička je ocjena predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Čović i Puljić su u petak u Uzdolu, Prozor / Rama, razgovarali o položaju Hrvata i predstojećem procesu ustavnih promjena, saopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

U tom razgovoru Čović je izrazio potporu opravdanim zahtjevima Crkve u Sarajevu.

Sugovornici su se složili da će u predstojećem razdoblju snažnije ukazivati na probleme funkcioniranja države koji utječu na sve lošiju poziciju Hrvata kao što je iseljavanje Hrvata iz Sarajeva, nedobijanje dozvola za izgradnju crkvenih objekata ili oduzimanje imovine.

Pastir crkve Hrvata u BiH i predsjednik HDZ-a BiH smatraju kako su potrebni češći susreti i snažnija međusobna komunikacija radi borbe za izgradnju BiH koja bi osigurala jednakopravnost Hrvata s druga dva konstitutivna naroda.

Osobito će se intenzivirati dijalog kada se otvori priča o novome ustavu u BiH.

Čović i Puljić podržali su napore Hrvata iz Posavine koji su birokratskim potezima Središnjeg izbornog povjerenstva izbrisani s popisa za glasanje.