Projekt od 246 hiljada KM
126

HRS poziva vlast Širokog Brijega na odgovornost jer izgradnja parka kasni skoro 200 dana

G. Š.
Skoro devet godina od datih obećanja Gradska uprava u Širokom Brijegu još uvijek nije uspjela završiti uređenje parka u središtu grada, koji se nalazi na kraju Ulice fra Didaka Buntića između Trga Ante Starčevića i Trga Širokobrijeških žrtava.

Hrvatska republikanska stranka (HRS) Široki Brijeg kašnjenje radova smatra neodgovornim prema građanima koji kao poreski obveznici plaćaju taj projekt i poziva nadležne da posao privedu kraju.

"Novi moderni park, koji se gradi na mjestu nekadašnjeg spomenika borcima antifašizma 'Kamenog cvijeta', Širokobriježanima poznatijeg kao Ruža, koji je uklonjen sad već davne 2013. godine u jeku radova na kanalizacijskog sustava u središtu grada, trebao je biti ustupljen na korištenje koncem prošle godine", navode iz HRS-a.

Međutim, kako naglašavaju, unatoč upozorenjima, probijeni su svi mogući rokovi te je prekršen Zakon o javnim nabavkama.

"Ukupna investicija u vrijednosti radova s PDV-om je 245.959,87 KM, s rokovima završetka od 90 dana, na to obvezuje", upozoravaju širokobrijški republikanci.

Podsjećaju da je riječ je o novcu poreznih obveznika koji zaslužuju minimum odgovornosti prema investicijama koje se rade njihovim sredstvima.

"Kako se stvari čine, probijanje rokova izgradnje parka za gotovo 200 dana bit će znatno manje ukoliko se usporedi na vrijeme potrebno za postavljanje ograde uz samu rijeku Lišticu koja protječe uz sami park, kao i postavljanje javne česme i sata čijih obrisa još nema na vidiku", navode iz HRS-a.

Podsjećaju da su u medijskim istupima sredinom maja predstavnici vlasti najavljivali skoro postavljanje ograde, zbog čega se pitaju je li potrebno čekati da se dogodi nesreća s kobnim posljedicama, kada će biti kasno za bilo kakvu reakciju.

"S obzirom na to da sporni zidić parka može biti koban posebno za malu djecu i da se nalazi na opasnoj visini od oko tri metra i da nije ograđen zaštitnom ogradom, danas smo, kako bi skrenuli na oprez poduzeli određene aktivnosti ne bi li potaknuli Gradsku upravu da se ovi radovi konačno završe prije nego li netko strada", naglašavaju iz HRS-a.

Ističu da se Park gradi, ali i da postoje zakonom propisana pravila koja, nažalost, mjerodavni krše i da Širokobriježani takvu neodgovornost ne zaslužuju.

"Ovim putem pozivamo mjerodavne, kao što smo i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, da okončaju posao izgradnje parka ako su to uopće kadri, jer prema rokovima, upitna je njihova sposobnost i odgovornost", poručili su iz GO HRS Široki Brijeg.