BiH
0

Hromić: Privrednici se moraju bolje informirati o ulasku Hrvatske u EU

FENA
U organizaciji Općine Žepče i Razvojne agencije Žepče (RAŽ) održana je tribina o temi "(Ne)prilike koje donosi ulazak Republike Hrvatske u EU za bh. poduzeća", a skupu je prisustvovao velik broj žepačkih, ali i poduzetnika iz susjednih općina.

Uvodničar direktor Euro info korespodentnog centra BiH Vanjskotrgovinske komore BiH Senad Hromić naglasio je da je ulazak RH u EU svakako pozitivan za bh. privredu, ali da je najveći problem privrednika neinformiranost na čemu moraju obvezno poraditi.

"Ulaskom RH u EU automatski se granice EU pomjeraju do Bosne i Hercegovine. Jednostavnije rečeno, tržište Hrvatske bit će identično s onim koji u ovom trenutku vrijede za EU, što će vrijediti i za plasman bh. proizvoda", kazao je.

Prema riječima Hromića jedan od problema koji se pominje su i granični prijelazi odnosno BiP-ovi za proizvode biljnog i životinjskog porijekla.

"Trenutno su predviđena dva prijelaza - Gradiška i Bijača. BiH se bori i za treći granični prijelaz te vrste - Izačić na kojem bi bila uspostavljena inspekcijska infrastruktura potrebna za tu vrstu proizvoda", rekao je Hromić.

Dodaje da je oblast proizvodnje i plasmana proizvoda u ovom slučaju najosjetljivija.

"Ono što je najveći problem naših privrednika je velika neinformiranost na čemu moraju obvezno poraditi," kazao je za Radio Žepče Senad Hromić.