BiH
7

HOPE'87: Uspješna edukacija rehabilitacionih timova

Klix.ba
U Sarajevu završena je kontinuirana edukacija za rehabilitacione timove CMZ i CBR centara Bosne i Hercegovine iz okupacione terapije kao jedne od ključnih oblasti za unaprijeđenje zdravstvenih usluga osoba sa invaliditetom.

Kontinuirana edukacija se odvijala u sklopu projekta koji je implementirao HOPE’87 podržanim od pokrajine Upper Austria pod nazivom "Izgradnja kapaciteta CBR i CMZ centara u BIH", a koji je imao za cilj povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema u BiH na polju rehabilitacije osoba sa invaliditetom.

Tokom devet mjeseci trajanja projekta, u edukaciji je učestvovalo više od 170 zdravstvenih profesionalaca iz centara za mentalno zdravlje (CMZ) i centara za bazičnu rehabilitaciju (CBR) iz Federacije BIH i Republike Srpske.

"Edukacija iz okupacione terapije je pokazala da praktična primjena u okviru CBR i CMZ centara donosi benefit i poboljšava psihofizičko stanje pacijenta. Kontinuirana edukacija kroz projekat HOPE'87 unaprijedila je teoretska i praktična saznanja o okupacionoj terapiji članova rehabilitacionih timova iz CBR i CMZ centara čime se pružio značajan doprinos razvoju ove važne medicinske discipline i u Bosni i Hercegovini", istakao je prof. dr. sci. Mirsad Muftić iz Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu.

Zadnji od modula pod nazivom "Timski rad CBR i CMZ centara na polju okupacione terapije" u trajanju od dva dana održan je u Kongresnom centru hotela Hollywood i obuhvatio je teoretska predavanja i praktične dijelove raspoređene u više specijalističkih radionica.

Specijalisticke radionice planirane edukacijom su bile od izuzetnog značaja kako bi podstakle aktivno učešće rehabilitacionih timova u radu CMZ i CBR centara kao i unaprijedili njihove kompetencije za rad sa osobama sa onesposobljenjem kroz situaciono učenje i sadržaje, koji su aplikativni u njihovoj praksi.