BiH
29

New York Times: Holanđani su bili svjesni štete koju su nanijeli Bosni

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Liora Sion je, u okviru svog rada na doktoratu iz sociologije na Univerzitetu u Amsterdamu, te istraživanju za Harward i Northwestern Univerzitet u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa holandskim NATO snagama bila u posjeti Bosni i Hercegovini i Kosovu

"Kao istraživačica, pratila sam holandske trupe tokom njihove posjete Bosni i Kosovu 1999. i 2000. godine. Vojnici koje sam upoznala bili su uglavnom mladi muškarci bez mnogo iskustva i treninga, ali naviknuti na to da slušaju naredbe. Smatrati njih odgovornima za ono što se dogodilo u Srebrenici, bilo bi jednostavno pogrešno", piše Liora Sion za New York Times.

Ona dodaje kako su komandanti ti koji su pokazali kukavičluk, ravnodušnost, pa čak i rasizam – oni, kao i oni koji su njima davali naredbe sa vrha, su ti koji su odgovorni.

"Kao što je sud i potvrdio, vojni dužnosnici su trebali znati da će bosanski muslimani biti ubijeni, budući da su već postojali dokazi da su Srbi počinili ratne zločine", piše Liora.

Holandija je prihvatila zahtjev Ujedinjenih naroda da zaštiti Srebrenicu, shvativši to dijelom svoje mirovne misije, te načinom da se poveća holandski kredibilitet u svijetu.

Holandski vojnici su, ističe autorica, počeli razvijati mržnju prema bosanskim muslimanima. U jednom intervjuu za novine dva "mirotvorca" su kazala kako su bosanski muslimani "izgledali kao životinje – prljavi i smrdljivi, a tako su se i ponašali".

I bez obzira na to kako su se holandski vojnici osjećali u vezi ljudi koje su trebali braniti, ipak su znali da je njihov zadatak da ih zaštite – to je bila njihova jedina dužnost i odgovornost. No, nisu zaštitili Srebrenicu.

"Brojne su zemlje prihvatile svoju mirotvornu misiju ne samo zbog humanitarnih razloga, već i kako bi povećale svoj međunarodni utjecaj, stekle ugled, pa čak i financijski profit. Ipak, ove zemlje su trebale znati o kakvoj se odgovornosti ovdje zapravo radi i koliko svijet očekuje od njih", zaključuje Liora Sion.

Okružni sud u Den Hagu je ove sedmice potvrdio indirektnu odgovornost Holandije za genocid, odnosno smrt nekoliko stotina Srebreničana koje su Holanđani istjerali iz baze u Potočarima.