Ključ je u dokazima
18

Hodžić: Istinom i činjenicama protiv beskrupuloznih promotora mržnje poput Dodika

Klix.ba
Refik Hodžić
Refik Hodžić
Nakon oslobađajuće presude u slučaju Naser Orić pred Sudom BiH i brojnih, često i nesuvislih komentara na tu presudu, na svom Facebook profilu oglasio se Refik Hodžić, nekadašnji glasnogovornik Haškog tribunala, a danas direktor komunikacija Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu sa sjedištem u New Yorku.

Komentare Milorada Dodika Hodžić je nazvao "zagađivanjem javnog prostora čistim fašizmom", a posebno oni koji govore kako "muslimani oslobađaju muslimane" ili o negiranju srpstva sudijama Srbima koji su učestvovali u predmetu Orić.

Nastojeći da njegovom huškanju suprotstavi činjenice o predmetima pred Sudom BiH koji tretiraju srpske žrtve, Hodžić je naveo: "Od 2014. Tužilaštvo BiH je podnijelo 41 optužnicu u predmetima gdje su žrtve bile srpske nacionalnosti a počinitelji bivši pripadnici Armije RBiH ili HVO-a. Deset od ovih potvrđenih optužnica su prebačene na okružne sudove u RS-u ili kantonalne u Federaciji. U dva predmeta postupci regulisani regionalnom saradnjom su u toku jer su optuženi u Hrvatskoj i nedostupni organima gonjenja BiH. U ostalih 29 predmeta, postupci su ili okončani pred Sudom BiH ili su u toku. U 10 od 11 predmeta koji su okončani, optuženi su osuđeni za ratne zločine. Zanimljivo je navesti da su tri pripadnika Armije RBiH suđeni pred Okružnim sudom u Bijeljini po optužnicama koje su ih teretile za zločine skoro pa identične onima za koje je bio optužen Naser Orić. Sva trojica su oslobođeni, a oslobađajuće presude je potvrdio i Vrhovni sud RS-a. Nismo čuli da je Dodik brojao krvna zrnca ovim sudijama niti da je tražio ukidanje suda u Bijeljini, niti Vrhovnog suda RS".

Dalje navodi podsjećanje da je u istom vremenskom periodu Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo samo 14 optužnica. Trinaest od njih su rezultat dokaza koje im je dostavilo Tužilaštvo BiH, ističe Hodžić i alarmira da se istinom suprotstavi "beskrupuloznim promotorima mržnje i osvete poput Dodika".