Nakon GRAS-a
1

Hoće li zbog direktora građani ostati bez vode, grijanja, odvoza smeća...?

FENA
Zlatko Petrović (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Petrović (Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba)
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Zlatko Petrović kazao je u izjavi za Agenciju FENA da je način na koji su radnici GRAS-a pokušali ostvariti svoja prava veoma opasan.

Nakon što je GRAS zaustavio javni gradski prijevoz zbog nezadovoljstva izborom novog direktora u javnosti se, posljedično, nametnulo pitanje - znači li to da i u drugim javnim komunalnim preduzećima kao što su Vodovod i kanalizacija, Toplane i Sarajevo gas i druga preduzeća koja pružaju usluge građanima, nezadovoljni izborom rukovodstva, treba da posegnu obustavom pružanja usluga iz svoje djelatnosti. Konkretno da građani ostanu bez vode, odvoza smeća, grijanja...

"Borba za sindikalna prava podrazumijeva zakonom propisanu proceduru, a ta procedura prema zakonima o štrajku, o komunalnim djelatnostima te kolektivnom ugovoru radnika zaposlenih u komunalnoj privredi nije ispoštovana", rekao je ministar Petrović odgovarajući na pitanje uskraćivanja pružanja usluga.

Pojašnjava da je situacija u GRAS-u okarakterizirana kao samoorganiziranje radnika, što znači da Sindikat nema u tom slučaju nikakvu formalnopravnu ulogu.

"To je sada pitanje analize i postupanje drugih organa te se nadam da će sve biti na adekvatan zakonski način i završeno", kaže Petrović i dodaje da ovaj način ne može biti metoda ostvarivanja prava.

Ono što je bila suština i ideja vodilja, naglašava Petrović, Vlade Kantona Sarajevo jest da se ne pravi veća šteta od one koja je već bila učinjena, prije svega da se uspostavi normalan saobraćaj u gradu, jer ovaj vid komunalne djelatnosti koja je javna podrazumijeva direktan atak na normalan život građana budući da je gradski saobraćaj uvjet urbanog života.

U drugom dijelu komunalne privrede, kaže resorni ministar, uz obilje problema koje imaju svakodnevno vode razgovore, sarađuju i zajednički traže modalitete i zakonska rješenja, te stoga u tim preduzećima apsolutno nema naznaka da bi došlo do bilo kakvih problema ili do primjene ovakvog metoda ostvarivanja prava.

"Ovakav princip je opasan, ali specifičnost GRAS-a u odnosu na sve drugo je neuporediva. Sigurno da će ovakvo postupanje podrazumijevati analizu kao i poduzimanje mjera da se ove stvari ne dešavaju", zaključio je Petrović.

Na kraju je potcrtao da je stav Vlade KS-a i njegov stav da svako, a posebno sindikat, u skladu s funkcijom koju vrši, treba voditi sindikalnu borbu i boriti se za sindikalna prava radnika te dodaje da se i ovaj predmet samoorganiziranja mogao riješiti putem postupka i procedure legalno zakazanog štrajka koji podrazumijeva i samoorganiziranje, ali istovremeno omogućava elementarnu funkciju javnog saobraćaja.

Ovo je javna funkcija, podsjeća Petrović, i dodaje da privatna djelatnost podrazumijeva davanje ili nedavanje usluge, odnosno plaćanje ili neplaćanje cijene, dok javna funkcija podrazumijeva da uvijek mora funkcionirati i u vanrednim situacijama kao što su rat, elementarne nepogode ili štrajk kao ne bi došlo do "blokade života".