Koalicioni sporazum
39

Hoće li Vlada Kantona 10 konačno biti formirana? HNP i HDZ 1990 najavili imenovanje nakon godinu od izbora

S. M.
Foto: Livno Online
Foto: Livno Online
Hrvatski nacionalni pomak i HDZ 1990 skoro godinu dana nakon održanih Općih izbora potpisali su koalicioni sporazum u Kantonu 10, kojim su dogovorili raspodjelu pozicija i za danas najavili imenovanje mandatara.

Za formiranje Vlade Kantona 10 potrebna je podrška 2/3 zastupnika.

"Do u detalj izdefinirali sve određene pozicije o kojima će biti govora u nekom vremenu koje je pred nama u budućnosti, jer trebamo ipak doći do broja 17 kada je Vlada u pitanju i završiti cijeli proces", kaže Ivan Vukadin, predsjednik HNP-a i premijer Kantona 10.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ 1990 Jozo Ćosić i predsjednik Skupštine Kantona 10 najavio je da će danas biti održana sjednica Skupštine na kojoj će za mandatara nove vlade biti imenovan Ivan Vukadin.

"Već od prekosutra gospodin Vukadin i ja ići ćemo u sve stranke i razgovarati sa svim pojedincima. Prvi će, vjerovatno, na redu biti HDZ BiH, jer je najveća politička opcija. Bez obzira na to što se kod njih događalo u posljednje vrijeme, i dalje imaju četiri zastupnika. A onda ćemo sve druge stranke posjetiti i sa svima razgovarati", istaknuo je Ćosić.

Vukadin je kazao da postoje neke stvari koje ne mogu biti predmet razgovora, a oko kojih su se dvije stranke dogovorile, kada je u pitanju skupljanje većine.