Upozorili Vladu TK
24

Hoće li više od šest hiljada prosvjetnih radnika iz Tuzlanskog kantona ostati bez svojih prava?

A. K.
Detalj tokom ranijeg protesta u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj tokom ranijeg protesta u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Sindikati obrazovanja u Tuzlanskom kantonu uputili su svoju reakciju, a nakon informacije o tome da bi prosvjetni radnici u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH mogli ostati bez kolektivnog ugovora.

Naime, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK i Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK uputili su saopćenje za javnost, a nakon, kako navode, informacija da Vlada TK ne namjerava potpisati sporazum o produženju važenja kolektivnih ugovora.

Kako su istaknuli, sindikati obrazovanja su iznenađeni i zatečeni činjenicom da Vlada Tuzlanskog kantona, kao strana potpisnica kolektivnih ugovora, neprodužavanjem istih, odbacuje načela na koje se obavezala. Ona se, kako navode, odnose na promoviranje socijalnog dijaloga i zalaganje za ostvarivanje povoljnog normativnog okvira u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnim iskustvima.

"Sindikati obrazovanja su 14. decembra 2023. godine predali na protokol zahtjev za potpisivanje sporazuma i preduzeli sve potrebne radnje u smislu produženja istih, a sve na način i u rokovima propisanim kolektivnim ugovorima. Posljedice koje bi nastale usljed neprodužavanja kolektivnih ugovora od Vlade TK za više od 6.000 zaposlenih u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i kulture na području TK, nesagledive su, kako za zaposlene tako i za građane kantona", ističu iz sindikata obrazovanja.

Zbog toga pozivaju Vladu Tuzlanskog kantona da sa sindikatima obrazovanja, u ugovorenom roku, prioritetno pristupi potpisivanju sporazuma o produženju važenja kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i djelatnost srednjeg obrazovanja kao što je to kontinuirano rađeno od 7. februara 2017. godine.

Ukoliko se Vlada TK ogluši na pozive sindikata obrazovanja, da se u aktuelnom vremenu inflacije i značajnog pada životnog standarda prihvati produženje prava zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju i kulturi koja su najmanja u smislu visine plaća koje se isplaćuju iz budžeta TK, zaposleni u obrazovanju ističu da će preduzeti sve potrebne mjere kako bi očuvali i unaprijedili ekonomsko-socijalni status članova sindikata.