BiH
106

Hoće li Vijeće ministara danas odbaciti političke igre i spasiti život male Belmine?

FENA
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo razmatrati Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za prva tri mjeseca 2013. godine.

Na dnevnom redu bi se, između ostalog, trebao  naći Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o načinu raspodjele sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne telekomunikacione sisteme, kao i Prijedlog odluke o postupcima i obrascima za podnošenje obavještenja o državnoj pomoći i praćenje državne pomoći.

Prema predloženom dnevnom redu, trebala bi biti razmatrana i Informacija o potrebi hitnog donošenja zakona o popisu poljoprivrede u Bosni i Hercegovini te Izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2012. godinu.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati Prijedlog strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH (2013 - 2016), kao i Analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH za period januar-mart 2013. godine.

U međuvremenu, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kazao je jučer novinarima u Sarajevu da nije preveliki optimista da će na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH biti razriješeno pitanje vezano za jedinstveni matični broj (JMB) s obzirom na to da nema saglasnosti unutar BiH i to isključivo zbog političkih stavova, a ne zbog toga što je to teško ustavno ili zakonsko pitanje.

"Mi ćemo intenzivno nastojati, barem ću ja nastojati, da obavimo još jedan krug razgovora s kolegama ministrima iz drugih političkih stranaka i da pokušamo, prije sjednice Vijeća ministara BiH, da dođemo do zajedničkog stava kako bi se konačno riješila agonija u vezi s jedinstvenim matičnim brojem", kazao je jučer Nović.