BiH
2

Hoće li učenici osnovnih škola u KS-u uskoro dobiti turski jezik kao izborni predmet?

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U prostorijama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, danas je razgovarano o mogućnosti uvođenja turskog jezika kao izbornog, u osnovne škole u KS-u.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, Elvir Kazazović na današnjem sastanku s direktorom Turskog kulturnog centra "Yunus Emre" Mehmet Akif Yamanom razgovarali su o realizaciji provođenja Projekta učenja turskog jezika u osnovnim školama u KS-u.

Protokol o saradnji s Centrom za učenje turskog jezika kao izbornog predmeta potpisan je 2013. godine, a pored KS-a, ovaj projekt se provodi u sedam kantona Federacije Bosne i Hercegovine.

Finansiranje nastavnog kadra, prema Protokolu, u protekle tri godine vršio je Turski kulturni centar, a nakon tog period obaveze finansiranja preuzima Budžet KS-a, kako je predviđeno istim protokolom.

Kako je istaknuo ministar Kazazović, za ispunjavanje ove obaveze od naredne školske godine, potrebna je projekcija broja djece, nastavnika i škola koje provode učenje turskog jezika kako bi se mogao napraviti plan i obezbijediti potrebna sredstva za tu svrhu.

Učenje turskog jezika i u srednjim školama kao izbornog predmeta, u Turskom kulturnom centru vide kao nastavak započete saradnje te vjeruju da će broj zainteresiranih đaka za učenje ovog stranog jezika biti dovoljan da srednje škole ponude i takav izbor.

"Zanimanje djece trebalo bi da nam bude osnovi parametar kada kreiramo i nudimo mogućnost učenja stranih jezika", naglasila je ministrica Dilberović na radnom sastanku u KS-u.