Prvi u Evropi
26

Hitna pomoć Sarajevo pokrenula aplikaciju koja će ubrzati pomoć unesrećenim građanima

A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
JU Zavod za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo od jučer ima aktivnu aplikaciju na Google Playu za Android, a uskoro će biti dostupna i za iOS uređaje. Direktor ove zdravstvene ustanove Adem Zalihić je za Klix.ba pojasnio način njene upotrebe te kako će ona u najvećoj mjeri koristiti građanima.

Kako nam je kazao Zalihić, Hitna pomoć Sarajevo je prva u Evropi koja ima ovakvu vrstu aplikacije. Kako je dodao, riječ je o jednom širem projektu na temeljima Deklaracije Evropskog parlamenta na kojoj se kaže da članice EU moraju raditi na edukaciji građana iz osnovnih mjera održavanja života, a ova aplikacija je jedan od načina da se to postigne.

"Također, navedeno je i to da članice EU moraju instalirati AED uređaje za reanimaciju na javnim mjestima, učiniti ih dostupnim građanima i edukovati ih, a njihova upotreba je dosta jednostavna. Mi smo prošle godine u saradnji s Gradom Sarajevom postavili njih šest i kroz edukativni centar je prošlo 5.000 građana u dvije godine i u nizu tih projekata je došla ova aplikacija koja je jedinstvena u Evropi", kazao je Zalihić.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Aplikacija sadrži, između ostalog, bogate informacije najurgentnijih stanja, postupke Prve pomoći, sadrži i neke druge vrijedne opcije, prije svega informacije o mreži AED uređaja, kao i trenutnoj lokaciji volontera koji mogu vrlo brzo na odgovarajući način odreagovati na poziv iz dispečerskog centra.

"U aplikaciju su ubačene sve lokacije AED-ova u KS i naši dispečeri će ih moći vidjeti pa ukoliko imamo situaciju da je nekome pozlilo ili stalo srce, oni će na osnovu tih lokacija uređaja moći kontaktirati volontere da pruže Prvu pomoć unesrećenom dok ekipa Hitne pomoći ne stigne na tu lokaciju", dodao je.

Zalihić je pojasnio da će volonteri prvenstveno biti svi oni građani koji su prošli kroz edukaciju u Hitnoj pomoći i uposlenici, ali i građani koji žele pomoći uz uslov da imaju dovoljnu edukaciju kako bi znali i mogli reagovati na vrijeme.

"Dakle, volonter se prijavi na aplikaciju ukoliko želi taj dan biti na raspolaganju i dispečer ga prati na njoj. Kada građanin pozove Hitnu pomoć, ako primijeti da je nekome pozlilo, dispečer odmah šalje ekipu, a najbližeg volontera šalje na to mjesto da pruži Prvu pomoć dok ekipa ne stigne. Na aplikaciji su AED uređaji obilježeni crvenom bojom, a volonteri plavom, koje samo dispečer vidi", naveo je Zalihić.

Zalihić je na kraju kazao da će se u narednom periodu nastojati što više građana edukovati o pružanju pomoći kako bi se putem aplikacije mogli integrisati i spašavati živote.

"Također, u narednom periodu ćemo nastojati razviti sistem, što je nedavno Švedska riješila, da na mjesto nesreće šaljemo dron s AED uređajima kako bismo što prije stigli do unesrećenog i kako bi mu pravovremeno bila pružena pomoć", poručio je Zalihić.

Aplikaciju Hitne pomoći Sarajevo za Android uređaje možete preuzeti na ovom linku.