Vijeće ministara BiH
0

Himzo Selimović na čelu bh. policijskih tijela

Sarajevo-x.com
Himzo Selimović
Himzo Selimović
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, na današnjoj sjedinici donijelo je Rješenje o imenovanju Himze Selimovića za direktora i Uroša Pene i Mile Jurića za zamjenike direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Vinko Dumančić je imenovan direktorom, a Enes Gačanin zamjenikom direktora Granične policije BiH. Zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je Marko Dominković.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku da sjedište Direkcije za koordinaciju policijskih tijela bude u Sarajevu i da ova direkcija počne sa radom u roku od 90 dana, kao i Odluku da sjedište Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije bude u Istočnom Sarajevu.

Vijeće ministara će obezbjediti finansijska sredstva, prostor i sredstva za rad Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije iz budžetske rezerve za 2010. godinu, što će biti regulisano posebnim odlukama.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o imenovanju Radne grupe za izradu Amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Uz ministre Barišu Čolaka, mr. sci. Sredoja Novića i dr. Selmu Cikotića u sastav Radne grupe u ime sedam klubova poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH imenovani su: Šefik Džaferović, Beriz Belkić, Branko Dokić, dr. Mirjana Malić, Velimir Jukić, Momčilo Novaković i Martin Raguž, te u ime tri kluba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH: Hazim Rančić, Ivo Miro Jović i Dušanka Majkić.

Radna grupa će, prema Akcionom planu za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, do 15. marta ove godine održati konstituirajući sastanak i usvojiti poslovnik o radu.

Rok za pripremu nacrta amandmana na Ustav BiH je 29. mart, a za pripremu nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH je 15. april, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.