BiH
1

Hiljadu dobrovoljaca čisti Banju Luku

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na čišćenje ugroženih područja Banje Luke jutros je upućeno oko hiljadu dobrovoljaca.

Na teren je otišlo 256 radno sposobnih muškaraca iz Gradske uprave, zatim zaposleni iz javnih gradskih preduzeća, ustanova i institucija, te 110 radnika iz preduzeća "Elektrokrajina", koje je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnk Banjaluke Slobodan Gavranović rasporedio po timovima koji su od početka ove poplave angažovani na terenu.

Njima će se i danas pridružiti pripadnici Oružanih snaga BiH, te preduzeća iz ruralnih područja sa velikim brojem traktora.

"Angažmanom ovolike radne snage i mehanizacije želimo da u najkraćem roku očistimo teren, jer nam vremenske prilike ne pogoduju, odnosno želimo da spriječimo izbijanje zaraze u poplavljenim područjima", rekao je Gavranović.

On je dodao da je planirano da se danas uradi ogroman posao, kako bi sutra bilo završeno sve u vezi sa asnacijom terena.

Prema njegovim riječima, u ovoj fazi više od polovine prikupljenog otpada iznosi se ručno, za šta je potrebna brojna radna snaga.

"Mjere dezinfekcije i dezinsekcije su provedene. Sada sve treba dodatno očistiti i poslije toga vršimo dodatno pranje svih površina odgovarajućim dezinfekcionim sredstvima", precizirao je Gavranović.

On je najavio da će danas početi priprema dokumentacije za popis i procjenu štete koji će u Banjoj Luci početi za dva dana.