Veliki performans
7.2k

Hiljade učenika u centru Tuzle obilježilo Dan nezavisnosti BiH: Gradimo temelje zdrave budućnosti

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Blizu deset hiljada učenika iz osnovnih i srednjih škola danas je svečanim defileom na ulicama Tuzle obilježilo 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Poručili su da svi zajedno moramo čuvati našu domovinu.

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Tuzlanskog kantona danas su svečanim defileom, a zatim i prigodnim programom obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Svečanosti su im se pridružili i pripadnici policije, kao i Vlade te Skupštine Tuzlanskog kantona. Program je realiziran pod geslom "U Bosni smo rođeni mi".

Među okupljenim školarcima danas se našla i učenica trećeg razreda Srednje medicinske škole u Tuzli Džana Begović.

"Ovdje smo se okupili kako bismo obilježili jedan poseban dan, dan koji simbolizira našu slobodu i zajedništvo, koji nas podsjeća na važnost očuvanja nezavisnosti i zajedničkog rada za bolju budućnost te dan koji ne smijemo zaboraviti. Naša je dužnost da ostanemo osvješteni o važnosti mira, poštovanja i saradnje jer mi smo oni na kojima ostaje da gradimo temelje budućnosti BiH", kaže Begović.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić navodi da je Dan nezavisnosti kao datum na demokratski način trasirao put Bosne i Hercegovine kao države slobodnih naroda i građana.

"Osjećaj patriotizma, posebno u novim generacijama se iz godine u godinu popravlja i upravo slika koju šaljemo široj javnosti BiH najbolje govori za sebe. Ovo su djeca Republike BiH te svi oni koji misle da će BiH nestati i raspasti se nalaze se u velikoj zabludi. Ove generacije će preuzeti breme i obavezu da nastave graditi BiH kao suverenu i nezavisnu državu svih naroda i građana", naglasio je Halilagić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović smatra da je najljepša poruka upućena danas iz Tuzle.

"Deset hiljada mladih osoba šalje poruku da država BiH će na njihovim plećima ući u euroatlanske integracije, biti dio evropskih društava i država. Ovo je najbolja slika i svima onima koji osporavaju neke datume ovo je slika da će sljedeće godine još masovnije se slaviti Dan nezavisnosti BiH", poručio je Vujović.

Kantonalni ministar obrazovanja Ahmed Omerović istaknuo je da je pored Tuzle obilježavanje Dana nezavisnosti BiH upriličeno i u ostalim lokalnim zajednicama kroz performanse učenika.

"Ovi mladi ljudi pokazuju kakvu mi BiH želimo. To je ona za kakvu su građani glasali na referendumu 1992. godine. To je BiH kao multietnička zemlja, kao demokratska i pravna država u kojoj treba biti ekonomsko blagostanje i u kojoj će svi građani i narodi biti ravnopravni", naveo je Omerović.