Skupština HNK
29

Hercegovački političari tajno pregovaraju o formiranju vlasti i čekaju rasplet na nivou Federacije

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Pregovori o formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu se odvijaju skriveno od javnosti dok se na nivou Federacije BiH još čeka konačni rasplet događaja koji je u praksi uvijek bio model za formiranje vlasti u tom kantonu.

Kanton specifičan i po dosadašnjem formiranju vlasti je u pravilu uvijek čekao formiranje Vlade FBiH i zavisio je od odnosa političkih stranaka na višim nivoima, pa se očekuje da će se koalicioni dogovor HDZ-a i stranaka okupljenih u Osmorku prenijeti sa svih nivoa i u Hercegovačko-neretvanski kanton, te poslati SDA u opoziciju koja je kao najveća bošnjačka politička partija godinama bila neizostavan saveznik HDZ-a u vlasti.

Međutim sve je još neizvjesno i bez sumnje predstoje iscrpni pregovori političkih aktera, jer je sasvim jasno da u vlast svi žele.

Sigurno je samo da je HDZ neizbježan sa 11 mandata, a s njima će sasvim sigurno ići i HDZ 1990 sa tri mandata, tako da sa 14 zastupnika za uspostavu vlasti trebaju još šest ruku, te vlast mogu formirati sa SDA ili blokom okupljenim oko SDP-a, koji čine DF i NiP.

Iz opozicije kažu kako je ovo vrijeme krajnje zrelo da konačno uđu u vlast i naprave promjene u tom kantonu, koje se godinama priželjkuju i koje su prijeko potrebne da za poboljšanje standarda svih ljudi u tom dijelu naše zemlje.

Međutim iz SDA smatraju taj politički put pogubnim, navodeći kako HDZ stranke okupljene u Osmorku u HNK pokušava uvesti u vlast, ali na dogovoru koji više odgovara toj stranci i narodu koji predstavljaju u HNK.

Smatraju da pregovori koji se odvijaju iza kulisa idu u pravcu da bi Osmorka, zarad brzog ulaska u vlast mogla popustiti pred zahtjevom stranaka okupljenih oko HNS-a i pristati da naruši sadašnji paritet ministara u Vladi HNK, koji je bio 6:6 u nacionalnom pogledu.

Upozoravaju da zahtjev na koga se Osmorka sprema da udovolji HNS-u ide u pravcu nacionalne raspodjele u Vladi HNK 7:5 u korist stranaka okupljenih u HNS, čime bi se jedna pozicija oduzela od pariteta Bošnjaka.

"Postignuti paritet u Vladi HNK za odlučivanje o svim društvenim, ekonomskim, kulturnim i drugim pitanjima je prevažan za poziciju Bošnjaka, te bi pristajanje na drugačiji odnos, što je dugogodišnja želja HDZ-a, bilo katastrofalno za poziciju u odlučivanju i život Bošnjaka na tom podneblju", tvrde iz SDA.

Iz HDZ-a su oprezni po pitanju izbora političkih partnera i tvrde da pregovaraju sa svima, te da su sve opcije moguće. Ali kako doznajemo njihov čvrsti stav je da se vlast neće formirati u tom kantonu dok se ne riješi situacija na višim nivoima.

Prema tome ovoj hercegovački kanton će po uobičajenoj praksi zadnji formirati vlast, koja će sudeći prema svemu biti odraz političkih dogovora na višim nivoima vlasti.

Podsjetimo da su u HNK i nakon prošlih izbori vođene iscrpni pregovori, ali se vlast nikad nije formirala kao ni u Federaciji BiH, te je Vlada HNK na čelu s Nevenkom Hercegom posljednje četiri godine radila u tehničkom mandatu.

U Skupštini HNK koja će novu vlast formirati s dvotrećinskom većinom, HDZ BiH ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i NiP po jednog.

Skupština HNK je jučer u Mostaru održala svoju treću sjednicu, ali formiranje vlasti nije bilo na Dnevnom redu, te su zastupnici usvojili Budžet HNK za 2023. godinu težak 328 miliona KM.