BiH
0

Henry-Levy: Postoji samo jedna BiH - nedjeljiva

FENA
Bernard Henry-Levy  (Foto: Anadolija)
Bernard Henry-Levy (Foto: Anadolija)
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je u Sarajevu na zajedničkoj akademiji Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR-a BiH), uručio priznanja hrvatskom kompozitoru i dirigentu Đeli Jusiću i francuskom intelektualcu Bernardu Henryju Levyju, koji su proglašeni počasnim građanima Grada Sarajeva.

Povodom Dana državnosti BiH, Komšić je istakao da je uprkos svemu „BiH opstala i ona će opstati, a oni koji nasrću na nju i dan-danas, oni su prolazni“.

Krunski uradak Đele Jusića smatra se komponovanje oratorija „Srebrenički inferno“, rijetko-složeno savremeno djelo s kojim je obilježena tragedija bošnjačkog naroda u Srebrenici.

"Molim gradonačelnika Komšića da se ovo djelo jednog dana ovjekovječi na dostojnom snimku, jer u Sarajevu imamo odličan orkestar - Sarajevsku filharmoniju i hor. Slike blijede, riječi nestaju, a muzika ostaje. Muzika je jedini jezik na svijetu gdje se svi razumiju i gdje nema granica", kazao je hrvatski kompozitor Jusić.

Bernard Henry-Levy je jedan od prvih francuskih intelektualaca koji je pozvao na vojnu intervenciju protiv srpske vojske u Bosni devedesetih godina i veoma rano progovorio o srpskim koncentracionim logorima.

"Uzbuđen sam što sam sa vama na Dan državnosti BiH u vrlo specifičnom trenutku, gdje je naslijeđe partizana, čini se, u momentu blagog uništenja u čitavoj regiji i gdje je samo postojanje BiH problematično pojedinima", kazao je Bernard Henry-Levy.

Izrazio je sreću što ponovo može potvrditi „da nemaju dvije BiH, još manje tri BiH“.

"Postoji samo jedna BiH - nedjeljiva čiji je Sarajevo glavni grad", istakao je Levy, dodajući da ga "čini posebnim i počast „Bosanski ljiljan“ koju mu je u ratu uručio Alija Izetbegović".

Autor je dokumentarnog filma „Bosna“ o agresiji na BiH, u kojem portretira Armiju RBiH ka vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu, nazivajući ga De Gaulleom.

Ovo je, također, bila prilika da se oda priznanje uspješnim poslovnim ljudima, te je Plaketu Grada Sarajeva gradonačelnik Komšić uručio dr. Zulkufu Orucu, koordinatoru TIKA-e u BiH kao znak javnog priznanja i zahvalnosti Turskoj međunarodnoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) za realizaciju brojnih i veoma značajnih projekata usmjerenih ka obnovi BiH.

"Da biste razumijeli BiH morate je voljeti. TIKA će naredne godine napuniti 18 godine djelujući na području BiH. Da bismo služili narodu BiH radimo razne projekte, te smo u posljednjih pet godina realizirali oko stotinu projekata u poljima obrazovanja, zdravstva, kulture, historije", kazao je Oruc, koordinator TIKA-e u BiH.