BiH
0

Helez optužio Budimira da je potpisivao rješenja za povoljne penzije mimo zakona

FENA
Zukan Helez
Zukan Helez
Predsjednik Federacije Živko Budimir učesnik je u nekim nelegalnim radnjama i imamo dokaze za to, izjavio je u gostovanju u emisiji "Danas" BH radija 1 ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije FBiH Zukan Helez.

Helez tvrdi da je utvrđeno kako je Budimir potpisivao rješenja za povoljne penzije mimo zakona.

"Živko Budimir je od početka htio selektivnu reviziju korisnika prava branitelja i stalno mi je ponavljao: 'Eto ti pripadnici Armije i vrši koliko hoćeš revizija, ali nemoj dirati pripadnike HVO-a'", navodi Helez.

Po njegovim riječima, Budimir je nakon toga insistirao na stranačkoj reviziji "da kontrolišemo pripadnike HDZ-a. A ja ne znam ko je pripadnik HDZ-a ili neke druge stranke".

Ministar Helez je prokomentirao i "ucjene" koje stižu iz Ureda predsjednika Federacije, koji uslovljava prihvatanje određenih ministara.

Kaže da kada stranke, koje čine većinu u Parlamentu, postignu dogovor oko toga ko će biti ministar, onda to nije više stvar Živka Budimira, jer on nije mandatar.

Što se povlačenja vitalnog nacionalnog interesa tiče, ministar Helez je za BH radio 1 rekao kako je to uzaludan potez.

"Uzaludno je povlačenje vitalnog nacionalnog interesa. Pri kraju je popuna Ustavnog suda, tako da, prema Zakonu, kada povučete vitalni nacionalni interes, to je samo odgađanje za nekih deset do 15 dana. Oni, ustvari, ne mogu ništa da naprave. Mogu samo da pokažu koliko im je stalo do fotelja", kaže Helez.

Moguće je, rekao je ministar, da u novoj Vladi njega neće biti i o tome će odlučiti SDP.

U tom slučaju žao bi mu bilo, kako je izjavio, zbog započete, a nedovršene revizije.

Međutim, ukoliko neko nastavi posao koji je započeo, bilo bi mu potpuno svejedno što više neće biti u Vladi, rekao je, među ostalim, u intervjuu BH radiju 1 ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH Zukan Helez.