BiH
0

Hećo: Odbrana Igmana je značila odbranu BiH

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Pod motom "Od dana nezavisnosti do dana državnost" 8. i 9. augusta bit će održana manifestacija Odbrana BiH Igman 2013. Organizatori su za sve građane Kantona Sarajevo, ali i drugih kantona, pripremili bogat vjerski, kulturno-umjetnički, vojni i sportski program.
Nurudin Džiho, Faid Hećo, Suad Zijagić, Haris Dučić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nurudin Džiho, Faid Hećo, Suad Zijagić, Haris Dučić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Obilježavanje manifestacije počelo je još 28. februara svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, a bit će okončano 25. novembra, na Dan državnosti, kada će biti objavljen Zbornik radova s okruglog stola.

"To je tradicionalna manifestacija čijim se održavanjem njeguje i čuva sjećanje na hrabre dane odbrane grada Sarajeva, ali i BiH u periodu 1992.-1995. godina. Cilj ovogodišnje manifestacije je evociranje uspomena i sjećanje na sudbonosne dane odbrane, kako Igmana, tako i BiH. Želja je da sačuvamo od zaborava trajne vrijednosti odbrane BiH, u čije temelje su ugrađeni brojni životi boraca Armije RBiH. Oni su svoje živote dali za bolje sutra i da mi danas uživamo u slobodi", rekao je ministar za boračka pitanja u Vladi KS i potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Igman 2013 Faid Hećo.

Programski sadržaj planiran za centralnu manifestaciju je izuzetno bogat. Prvi dan, 8. augusta, u 10:00 sati, planiran je obilazak mezarja Kovači, gdje će biti održan prigodan govor i odata počast svim šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću. Potom kreće memorijalni pohod "Mladi na putu života", koji kreće od Kovača do Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, gdje će biti održan prigodan kulturno-umjetnički program, zatim se odlazi na Most Suade Dilberović i Olge Sučić. U 20 sati će u Ratnoj džamiji na Igmanu biti održan mevlud i zikr.

Naredni dan pohod ide preko Hrasničkog stana do Velikog polja na Igmanu. U 10 sati bit će odata počast na mezarjima na Velikom Polju, u 13 sati bit će proučena dova šehidima i održana džuma u Ratnoj džamiji, a u 15:30 sati počinje kulturno-umjetnički program.

Faid Hećo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Faid Hećo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"U sportu koji je novina ove godine imamo pet disciplina: biciklistička utrka, kros na 200 metara, skok udalj, bacanje kamena s ramena i potezanje konopa. A 19. septembra na Igmanu će biti odata počast stranim vojnicima i diplomatama koji su poginuli na Igmanu", dodao je Hećo.

Kao i svake godine, prijevoz je organiziran, a za njega je zadužen KJKP GRAS. Polasci iz Vogošće (Kobilja Glava, Blaovac, okretnica), Centra (Željeznička stanica), Ilijaša (Autobuska stanica), Novog Grada (Doboroševići, Dobrinja, Otoka, Boljakov Potok), Ilidže (Otes, Osijek, Ilidža, Hrasnica), Starog Grada (Kovači, Trg Austrije), Trnova (Općina) i Hadžića (okretnica, Tarčin) zakazani su za 9. augusta u 8:30 sati.

Suad Zijagić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Suad Zijagić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

"Osigurali smo dovoljno cisterni za vodu, hrane onoliko koliko su nam dozvoljavali finansijski uvjeti te vozila Hitne medicinske pomoći. Molimo građane da ipak ponesu bar male količine vode i kišobrane, jer je vrijeme na Igmanu nepredvidljivo", rekao je Suad Zijagić, generalni sekretar Organizacionog odobra manifestacije.

Pozvani su pripadnici boračke populacije i svi građani KS, ali i drugih dijelova BiH, da dođu i svojim prisustvom uveličaju ovu manifestaciju.