BiH
54

HDZ BiH ponovo spriječio smjenu Gorana Zubca, Mektić poručuje da neće odustati

Piše: E. F.
Dragan Mektić
Dragan Mektić
Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda potpomognuti Žikom Krunićem, predsjednikom NO, još jednom su spriječili inicijativu za smjenu Gorana Zubca, osuđenog direktora SIPA-e, i to nakon što je na sjednici Komsije za odbranu i sigurnost BiH odbijen njihov Prijedlog izvještaja o radu za 2014. godinu.

Naime, jučer je u prisustvu članova Nezavisnog odbora PS BiH održana sjednica Komsije na koju su pozvani i članovi Nezavisnog odbora i to zbog nedostavljanja izvještaja o radu za 2014. godinu.

Nema kvoruma ni za izvještaj

Pošto članovi Nezavisnog odbora, čija je smjena i predložena Parlamentarnoj skupštini BiH, nisu usvojili izvještaj o svom radu za 2014. godinu, komisiji kojoj odgovaraju za svoj rad poslali su Prijedlog izvještaja o radu i samim tim napravili pravni presedan.

Takav Prijegdlog komisija je odbila, s obzirom na to da razmatra izvještaje, a ne prijedloge o izvještaju. Usvojen je zaključak kojim se predlaže formiranje nove ad hoc komisije koja bi se bavila preispitivanjem rada Nezavisnog odbora.

Odmah potom održana je sjednica Nezavisnog odbora čiji se rad preispituje zbog činjenice da uprkos svim propisima koji to nalažu nisu smijenili Gorana Zubca, osuđenog direktora SIPA-e. Na sjednicu je naknadno na dnevni red uvrštena i Inicijativa Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, o smjeni Gorana Zubca.

Od osam prisutnih članova četiri su glasala za prihvatanje, a četiri protiv prihvatanja smjene osuđenog direktora. Protiv su glasala tri člana NO iz reda hrvatskog naroda i to Mato Jozić, Nikola Džombas, Mato Miletić, ali i Žiko Krunić.

Pritisci u ovom slučaju su ogromni jer je Zubac, odavno po svim mogućim propisima, naročito onima koji se odnose na Zakon o policijskim službenicima, već odavno morao biti smijenjen sa mjesta rukovodioca najvažnije policijske agencije u državi.

No, kako se čini, članovi odbora čekaju da se Zubcu izrekne pravomoćna presuda kako bi izglasali njegovu smjenu, ili da pak i sami budu smijenjeni.

Zanimljivo je da je Nezavisni odbor u protekle dvije godine održao svega osam sjednica iako su obavezni održavati sjednicu jednom mjesečno.

110.000 KM za nezakonit rad

Tako je samo predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić ostvario prihod od, ni manje ni više nego 110. 000 KM, a pri tome je Nezavisni odbor donio nezakonite odluke.

Iako je jučerašnji pokušaj smjene Zubca ponovo pao u vodu, od smjene direktora koji je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine neće se odustati.

"Nećemo odustati od njegove smjene. Željeli smo to uraditi na zakonit način, još nismo iscrpili sve mogućnosti pa ćemo insistirati na tome", kazao je za Klix.ba Mektić.