BiH
44

HDZ BiH ponovo insistira na uspostavi javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku

Piše: Er. M.
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
HDZ BiH koristi ograničenja propisana Zakonom o javnom RTV sistemu BiH kako bi na dnevni red nametnuli izmjene Zakona koje bi vodile osnivanju produkcijskog programa na hrvatskom jeziku uprkos činjenici da u BiH ne postoji bošnjački, a ni srpski javni RTV servis.

Zakonom o Javnom RTV sistemu BiH propisano je da u periodu važenja prve dozvole Sistema, RTV taksu naplaćuju operateri TELEKOM-a. Imajući u vidu da prva dozvola Sistema važi pet godina od dana izdavanja, ovakav način naplate RTV takse na snazi je do 26. aprila 2015. godine.

Na desetoj sjednici Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH zbog nedostatka entitetske većine nije usvojio stavljanje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu u hitni postupak, kojim su RTV taksu trebali naplaćivati operateri TELEKOM-a do 26. oktobra 2015. godine. Predloženo je da se u ovom periodu definiše novi model naplate RTV takse.

Zahtjev ide na naknadno usaglašavanje Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji čine predsjedavajući Šefik Džaferović (SDA) te zamjenici Borjana Krišto (HDZ BiH) i Mladen Bosić (SDS).

Predsjedavajući Zastupničkog doma Šefik Džaferović kazao je u srijedu kako sumnja da će državni Parlament uspjeti riješiti ovaj problem, te je predložio Odboru RTV sistema da donese odluku kojom bi se uredio način naplate RTV takse.

"U postojećem Zakonu o Javnom RTV sistemu BiH propisano je da način naplate takse uređuje Odbor RTV sistema. Prema mom mišljenju, ako državni Parlament ne donese odgovarajuću odluku, Odbor RTV sistema može donijeti odluku da je to njihov model naplate takse u narednih šest mjeseci, jer su oni po zakonu ovlašteni da uređuju način naplate RTV takse. Ovo je moje mišljenje koje nije obavezujuće, ali može biti razmatrano u Odboru RTV sistema. Treba poduzeti sve mjere kako 26. aprila ne bismo došli u situaciju da nemamo rješenje za način naplate RTV takse. Svi znamo da bi to bilo pogubno za sistem javnog emitovanja BiH", rekao je Džaferović.

Sa druge strane, uprkos činjenici da ne postoji zakonski, a ni ustavni osnov za osnivanje kanala na hrvatskom jeziku, zastupnici HDZ BiH ponovo su počeli insistirati na osnivanju trećeg javnog emitera.

Zastupnici HDZ-a BiH su iznijeli stav da je potrebno cjelovito izmijeniti Zakon ili čak donijeti novi zakon o javnom RTV sistemu kojim bi se riješilo pitanje naplaćivanja RTV takse.

HDZ BiH nije podržao ni hitnost postupka usvajanja Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, niti predložene izmjene.

Zastupnik HDZ-a BiH i prvi zamjenik predsjedavajućeg Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma PS BiH Nikola Lovrinović kazao je u srijedu da će HDZ BiH zahtijevati rješavanje pitanja utemeljenja produkcijskog programa na hrvatskom jezikom i da ga sudbina trenutnog načina funkcionisanja javnog RTV sistema ne zanima.

"Mi tražimo izmjene i da se poštuje ono što već godinama zahtijevamo, a to je da se riješi pitanje utemeljenja produkcijskog programa na hrvatskom jeziku. Kako se već godinama igramo gluhih telefona, ne znam hoće li biti grubo da kažem da me ne zanima sudbina ovakvog načina funkcionisanja RTV sistema, jer mi nismo zadovoljni. Jednostavno tražimo cjelovito rješenje koje će biti rješenje za sve, pa i za uposlenike RTV sistema", rekao je Lovrinović.

Isti stav iznijela je i HDZ-ova zastupnica Monika Tomić koja je kazala da je potrebno izmijeniti Zakon o javnom RTV sistemu BiH, ali i da je potrebno uvesti javni RTV kanal na hrvatskom jeziku. Tomić je zastupnicima poručila da Hrvati nisu zajednica nego konstitutivni narod i da trebaju imati javni RTV kanal na hrvatskom jeziku.

U HDZ-u očito nisu svjesni činjenice da ni drugi konstitutivni narodi u BiH nemaju svoje javne emitere.

Radio-televizija Federacije BiH nije bošnjački javni RTV servis, nego javni RTV servis entiteta Federacija BiH, isti slučaj je i sa Radio-televizijom Republike Srpske koja je javni emiter entiteta Republika Srpska, a ne srpskog naroda.

Očito je da HDZ BiH koristi zakonska ograničenja kako bi se riješilo pitanje utemeljenja javnog produkcijskog programa na hrvatskom jeziku. Jasno je da ova stranka neće podržati izmjene Zakona o RTV sistemu dok ne bude riješen problem navodnog nezadovoljstva hrvatskog naroda javnim emiterima, jer kao što je već rekao Lovrinović, sudbina trenutnog načina funkcionisanja javnog RTV sistema ne zanima HDZ BiH.