BiH
13

Haški optuženik Vojislav Šešelj ispred Pravnog fakulteta u Sarajevu 1976.

Piše: J. H.
Haški optuženik Vojislav Šešelj rođen je u u Sarajevu gdje je 1976. godine diplomirao na Pravnom fakultetu.
Šešelj ispred Pravnog fakulteta u Sarajevu 1976. godine
Šešelj ispred Pravnog fakulteta u Sarajevu 1976. godine
Godinu dana kasnije je magistrirao da bi već 1979. godine doktorirao pravne nauke u Beogradu. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu je radio kao asistent.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Sheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želio da iznosi nikakve argumente odbrane.

Pretresno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju izdalo je 13. juna nalog kojim se strane u postupku pozivaju da iznesu mišljenje o mogućnosti da se optuženi Šešelj privremeno pusti na slobodu.

Vojislav Šešelj je obavijestio Pretresno vijeće Haškog suda da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritorij Srbije.

Lider srpskih radikala je unaprijed upozorio sudije da se, u slučaju dopusta, neće pridržavati uvjeta, odnosno da se neće periodično javljati policiji niti nositi "ogrlice, narukvice ili nanogice", kao i da će nastupati u medijima i na javnim skupovima i "kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud", prenosi Sense.