Srebro za uspjeh u matematici
4

FOTO / Harun Hindija - genijalac iz komšiluka

Piše: E. G.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Harun Hindija iz Visokog je još jedan učenik koji je osvjetlao obraz Bosni i Hercegovini na veilikom svjetskom takmičenju u znanju. Hindija je na Internacionalnoj olimpijadi matematičara, koja je ove godine održana u Argentini, osvojio sjajno drugo mjesto, odnosno srebrenu medalju.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ovo je još jedan u nizu sjajnih uspjeha mladih Bosanaca i Hercegovaca, koji su već odavno najbolji ambasadori naše zemlje širom svijeta.

"Ponosan sam na to što sam postigao uspjeh kao predstavnik naše države. Bilo je zaista predivno učestvovati na jednom takvom takmičenju. U Argentini je atmosfera bila kao na Olimpijadi, učestvovali su predstavnici iz više od sto zemalja. Takmičenje je bilo vrhunac našeg truda i rada, ali je druženje sa ljudima iz raznih krajeva svijeta bio također lijep dio tog putovanja u Argentinu. Vidim da ljudi cijene moj uspjeh, vidim da sam uradio nešto bitno i predstavio zemlju najbolje što sam mogao, to mi zaista mnogo znači", rekao je Hindija.

Harun je od ove godine student Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, a matematiku je zavolio od malih nogu. U narednom periodu će, kaže, nastojati da stečeno znanje prenese na generacije koje dolaze i da ih priprema za nova takmičenja.

Inače, Harun je završio Tursko-bosanski koledž u Sarajevu, a iz školskih klupa ove obrazovne institucije je otišao i na prvo takmičenje u matematici.

"U prvom razredu sam osvojio srebrenu medalju Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za juniore, a onda je sve to krenulo. Na Internacionalnoj olimpijadi sam učestvovao već tri puta, na Balkanskoj olimpijadi sam nedavno osvojio zlato. Sve sam to, naravno, postigao uz pomoć profesora koji su sa mnom vježbali i prenosili mi svoje znanje, a to su Salem Malikić, koji je tokom četiri godine srednje škole najviše radio sa mnom, i Dino Oglić, koji je spremao cijeli bh. tim", izjavio je Hindija.

Osim Hindije, u bh. olimpijskom timu su bili još i Ratko Darda, Marko Rajković, Sead Delalić, Hamza Merzić i Abdulah Jašarević.

"Tamo nas je bilo šesterica, a u našem timu su još dvije bronzane medalje i dvije počasne pohvale", ističe ovaj matematičar.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kada je u pitanju uspjeh, a naročito ljubav prema matematici, Harun ne zaboravlja spomenuti ni učitelja iz osnovne škole, od kojeg je naučio temeljne stvari u tom predmetu.

"Zapravo, ljubav prema matematici je došla preko mog učitelja Nermina, u OŠ Mehmedalija Mak Dizdar u Visokom. Kasnije su tu bili i drugi profesori iz iste škole, Izet i Mensur", kaže Harun.

U odlasku na Internacionalnu olimpijadu u matematici, bh. timu su pomogli Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja RS-a. To je dobro, i hvala im na tome, kaže Harun, ali ističe da studente i učenike, koji predstavljaju državu, ne trebaju primarno finansirati entitetske, kantonalne i lokalne institucije, već država.

"Mi smo bili predstavnici države Bosne i Hercegovine, a ne nekog entiteta ili kantona. Hvala svakako njima koji su pomogli i trebaju pomagati, jer mi predstavljamo i njih, ali ovog puta smo išli u ime države. Žalosno je to što ovdje, kad već napravite neki uspjeh, svi vas hvale i tapšu po ramenu, a prije toga niko ne pita imamo li sredstava i uslova za vježbanje, niko ne ulaže u pripreme", kaže Hindija.

Ovog matematičara je danas primio i sarajevski muftija Husein ef. Smajić. U ime Muftijstva sarajevskog, Islamske zajednice u BiH i Medžlisa iz Gračanice kod Visokog, gdje je Harun pohađao vjersku pouku, efendija Smajić je Hindiji uručio i novčani poklon.

Kako je rečeno na današnjem prijemu, Islamska zajednica u BiH je i do sada pomagala nadarenim učenicima i studentima, a činit će to i ubuduće.