"On nije uradio ništa za BiH"
2.1k

Hartmann i Vulliamy "napali" Bildta na Sarajevskoj crvenoj liniji

Piše: J. Hadžiahmetović
Carl Bildt (Foto: Jasmin Hadžiahmetović/Klix.ba)
Carl Bildt (Foto: Jasmin Hadžiahmetović/Klix.ba)
Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva, i Ed Vulliamy, poznati britanski novinar, danas su na "Sarajevskoj crvenoj liniji", obilježavanju 20. godišnjice opsade Sarajeva, verbalno "napali" Carla Bildta, ministra vanjskih poslova Švedske.

Ed Vulliamy i Florence Hartmann zamjeraju Carlu Bildtu što je uopšte došao na obilježavanje početka opsade Sarajeva, jer je, kako kažu, mogao spriječiti da u Sarajevu i BiH ne bude onoliko žrtava koliko je crvenih stolica na glavnoj sarajevskoj ulici.

"Mi smo Evropljani i to nas boli. Nije trebao doći u Sarajevo na ovaj dan. Kolega i ja se samo pitamo zašto je on došao. Trebao je doći kad je mogao nešto uraditi, a kad je mogao nešto uraditi govorio je kako je Milošević dobar čovjek. To se nalazi na transkriptu. Žao mi je, ali ja moram reći kako on ne zaslužuje biti ovdje. To je moje mišljenje, ovo je slobodna zemlja i ja ga mogu izraziti", kazala je Hartmann optužujući Bildta da nije uradio ništa da opsada od skoro 1.500 dana ne traje toliko dugo.

"On svojom politikom, kao predstavnik svoje države i Evropske unije, nije uradio ništa da se skrate muke i Sarajeva i cijele BiH. Ja sam slobodna građanka Evrope, ja imam pravo da mu kažem i on ima pravo da nastavi da bude tu", dodala je bivša glasnogovornica Haškoga tužilaštva.

Bildt na ove optužbe nije htio odgovoriti već se samo povukao i otišao od Vulliamyja i Hartmannove.

"Svi znaju da je trogodišnje krvoproliće tolerisala diplomatska zajednica. Osim ako se nisu došli izviniti iz dubine srca ljudima u Bosni i duhovima žrtava, ali mislim da nisu tu zbog toga, nisu trebali dolaziti", kazao je Vulliamy.

Podsjetimo, Carl Bildt je bio prvi Visoki predstavnik u BiH te učesnik pregovora o okončanju agresije na našu zemlju u svojstvu specijalnog izaslanika Evopske unije za bivšu Jugoslaviju. Bildt je na suđenju govorio u korist haške osuđenice Biljane Plavšić.