Serge Brammertz
0

"Hapšenja Mladića i Hadžića su nam prioritet"

FENA
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz, u govoru povodom svog redovnog polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, naglasio je da hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaju najviši prioriteti njegove kancelarije.

Ocijenio je da potraga srbijanskih vlasti za preostalom dvojicom haških bjegunaca zahtijeva preispitivanje dosadašnje strategije.

"U odsustvu opipljivih rezultata i poslije pažljivog razmatranja provedenih operativnih aktivnosti, snažno preporučujem duboko preispitivanje dosadašnje strategije”, dodao je.

Naveo je i da je tužilaštvo privrženo efikasnosti i brzini završetka svog posla, uz poštovanje procedure te istakao da je ovo njegov prvi izvještaj Vijeću sigurnosti u kojem može da kaže da više nema predsudskih procesa, i da su suđenja svim privedenim optuženicima u “aktivnoj fazi”.

On je izrazio žaljenje što, uprkos svim dostignućima, suđenja probijaju rokove i u tome pomenuo niz teškoća, od kojih su neke izvan kontrole - uključujući dužinu izlaganja odbrane, pogotovu kad se optuženi sami brane.

Brammertz je također rekao da je od Evropske unije zatražio podršku kako bi zemlje zapadnog Balkana uspješno sarađivale s Haškim tribunalom i u budućnosti.

"Da bi se to poglavlje nedavne istorije završilo, potrebno je privesti pravdi sve odgovorne za najteže zločine i kršenja međunarodnog prava. Zato nema alternative hapšenju Mladića i Hadžića”, rekao je on.